Von der Leyen: kihívás, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát
Uniós források

Von der Leyen: kihívás, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát

Szabó Dániel, Brüsszel
Kiemelten fontos szerepe van a társadalmi és gazdasági kohéziónak az Európai Unió keretrendszerében, az az EU azon elkötelezettségének sarokköve, hogy minden polgár számára méltányos lehetőségeket biztosítsunk. A cél az, hogy az egységes piacon belül támogassuk a tagállamok jólétét. Most az a kérdés, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a felzárkóztatási politikát – mondta el megnyitó beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán a 9. Kohéziós Fórumon.

A kohéziós politika lényege von der Leyen szerint, hogy javítson Európa összekapcsoltságán, erősítse ellenálló képességét és elősegítse a társadalmi felzárkózást. Az uniós fejlesztési forrásokból finanszírozott projektek kézzelfogható példáira fehívva a figyelmet, olyan infrastrukturális beruházásokat említett, mint a dublini Clarks-alagút, a portugáliai Alqueva-gát, valamint a görögországi csúcstechnológiájú adat- és szuperszámítógép-központ, amelyek mind hozzájárultak a munkahelyteremtéshez, a beruházások ösztönzéséhez, valamint olyan elavult iparágakat váltottak fel, mint a szénbányászat.

A Bizottság elnöke kiemelte a kohéziós finanszírozás jelentős hozzájárulását az EU-n belüli kormányzati beruházásokhoz:

az éves kormányzati kiadások több mint 10%-át fizetik az uniós támogatásokból.

„Egyes tagállamokban a kohéziós alapok az állami beruházások több mint felét teszik ki, ami tükrözi a kohéziós források a gazdasági növekedés és a társadalmi fejlődés előmozdításában betöltött szerves szerepét” – ismertette Ursula von der Leyen beszédében.

A közelmúltban bekövetkezett csapásokra – például a Covid-19 világjárványra, az éghajlatváltozásra és az energiaválságra – adott uniós válaszlépésekre reflektálva von der Leyen méltatta a felzárkóztatási és támogatási politika rugalmasságát és az olyan kezdeményezéseket, mint a NextGenerationEU közös kötvénykibocsátást, amelyek elősegítik a gyors és összehangolt fellépést. Elismeréssel szólt arról, hogy az EU szolidárisan támogatja a járvány által súlyosan érintett régiókat, és segítséget nyújt az orosz invázió miatt kitelepített ukránok millióinak, ami az Unió kollektív reagálóképességét és a humanitárius segítségnyújtás iránti elkötelezettségét mutatja szerinte.

A jövőre nézve von der Leyen az EU növekedési modelljének megerősítésére és a kohéziós politika fokozására szólított fel a befogadóbb és fenntarthatóbb növekedési pálya biztosítása érdekében. Mint mondta, bár komoly sikereket ért el az EU nagy, 2004-es bővítése óta a felzárkóztatás politika,

most az a kérdés, hogyan tudjuk modernizálni és megerősíteni a kohéziós rendszert.

Kiemelte a felzárkóztatás politika korszerűsítését célzó, folyamatban lévő megbeszéléseket és felmerülő ötleteket, hangsúlyozva a helyi érdekeltek fokozott bevonásának, az adminisztratív folyamatok ésszerűsítésének és a reformok beruházási stratégiákkal való összehangolásának szükségességét.

Beszéde zárásaként von der Leyen „megingathatatlan bizakodását” fejezte ki az Európai Unió ellenálló képességébe és abba, hogy a folyamatos innováció és a tagállamok közötti együttműködés révén képes fenntartani az egyenlőség és a jólét ígéretét. Ahogy fogalmazott, „miközben az EU a változó kihívások és lehetőségek között navigál, a kohéziós politika továbbra is az EU kollektív jólétének és szolidaritásának előmozdításának egyik alappillére marad.”

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
újság napilap