Portfolio signature

Gyökeres változás jön az EU-pénzeknél, Brüsszel teljesen más támogatási modellt akar

Szabó Dániel, Brüsszel
A tervezett EU-bővítés miatt az Európai Bizottság teljesen átalakítaná a felzárkóztatási politikát, így a támogatások elosztási rendszerét is, mivel a mostani 27 tagállammal működő unióban is problémák látszódnak a rendszerben. Magyarország esetében is látszik, hogy míg a nemzetgazdaság egésze közelíti az EU-átlagot például az egy főre jutó GDP-mutatónál, de egyes régiók még le is maradtak az elmúlt években. Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztos szerint bár most is látszódnak sikerek, decentralizáltabb rendszer kell a jövőben, teljesítményalapú mutatókkal.

„Ez egy fontos pillanat az európai gazdasági, társadalmi és politikai kohézió szempontjából, a változás pillanata. A politikai átalakulásé, mert egy fontos európai választás előtt vagyunk, de a klímaváltozásra, a demográfiai kihívásokra, digitális átállásra is választ kell most adnunk” – mondta Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős biztosa a brüsszeli 9. Kohéziós Fórumon tartott beszédében.

Ferreira viszont bár a rendszer átalakítását lengette be, először anekdotákat idézett az ukrán és moldovai képviselőkkel folytatott közelmúltbeli megbeszéléseiből, kiemelve az európai együttműködés erős hatását. Az ukrán miniszterelnök-helyettest idézte is, aki azt mondta:

Önök, Európa reményt adnak nekünk, ezért folytatjuk nap, mint nap.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés