Előfizetői tartalom

A júniusi választásokat már leuralja az AI, komoly veszélyt azonosítottak

Portfolio
A Democracy Reporting International (DRI) által készített elemzés szerint a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó, köztük a Google és a Microsoft generatív szoftverei, valamint az OpenAI által fejlesztett Chatgpt hamis információkat osztottak meg a közelgő európai, köztük az EP-választásokról. Bár semleges hangvételű adatokat közöltek, de rengeteg álhírt és pontatlan információt közölnek a felhasználókkal, ami veszélyes lehet a Magyarországot is érintő választáson.

A DRI márciusban végzett vizsgálatából kiderült, hogy bár a chatrobotok politikailag semlegesek maradtak, gyakran téves választási dátumokat és téves információkat közöltek a szavazási folyamatról. A kutatók olyan eseteket figyeltek meg, amikor a chatbotok hibás linkeket vagy irreleváns tartalmakat küldtek vissza, kiemelve a mesterséges intelligencia kutatásában „hallucinációnak”...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés