A júniusi választásokat már leuralja az AI, komoly veszélyt azonosítottak
Uniós források

A júniusi választásokat már leuralja az AI, komoly veszélyt azonosítottak

Portfolio
A Democracy Reporting International (DRI) által készített elemzés szerint a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó, köztük a Google és a Microsoft generatív szoftverei, valamint az OpenAI által fejlesztett Chatgpt hamis információkat osztottak meg a közelgő európai, köztük az EP-választásokról. Bár semleges hangvételű adatokat közöltek, de rengeteg álhírt és pontatlan információt közölnek a felhasználókkal, ami veszélyes lehet a Magyarországot is érintő választáson.

A DRI márciusban végzett vizsgálatából kiderült, hogy bár a chatrobotok politikailag semlegesek maradtak, gyakran téves választási dátumokat és téves információkat közöltek a szavazási folyamatról. A kutatók olyan eseteket figyeltek meg, amikor a chatbotok hibás linkeket vagy irreleváns tartalmakat küldtek vissza, kiemelve a mesterséges intelligencia kutatásában „hallucinációnak” nevezett jelenséget, amikor a botok tényeknek látszó valótlanságokat találnak ki.

Michael Meyer-Resende, a DRI társalapítója és ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a kísérlet során az AI-hallucinációkra utaló bizonyítékokat találtak, amelyeket a nem megfelelő inputoknak, az eleve beprogramozz elfogultságuknak és a téves feltételezéseknek tulajdonítottak. A chatbotok válaszainak és dinamikus viselkedésének eltérései ellenére a kísérletet reprezentatívnak ítélték – írja a Politico.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos legfontosabb trendekről és kérdésekről részletesen szó lesz szakmai eseményünkön!

Az eredményekre reagálva a Google és a Microsoft szóvivői elismerték, hogy az AI-eszközeik sokszor adnak pontatlan válaszokat, amelyeket folyamatosan megpróbálnak kijavítani, valamint állandóan újabb és újabb intézkedéseket hoznak a félretájékoztatás kezelésére. A DRI szerint különösen a Google Gemini nevű robotja okoz problémákat, mivel a tesztek során nagyon kevés pontos választ adott a választásokról, ezért a szoftvercég korlátozásokat vezetett be, a felhasználókat a keresőjére irányítva a választásokkal kapcsolatos kérdéseket illetően.

A kísérlet aláhúzza a félretájékoztatás potenciális terjedésével kapcsolatos aggodalmakat, nemcsak az EP-, de az amerikai elnökválasztás előtt is. A DRI szerint a kutatásuk rávilágít a mesterséges intelligencia által generált tartalmak megbízhatatlanságának problematikájára.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
újság napilap