Kibukott az újabb orosz–kínai szankciós összjáték, Brüsszel lépésre készül
Uniós források

Kibukott az újabb orosz–kínai szankciós összjáték, Brüsszel lépésre készül

Portfolio
Az orosz Russian Copper Corporation (RCC) és több kínai fémipari vállalat vélhetően kijátssza az uniós vám- és szankciós rendszert azáltal, hogy az új rézhuzalokat fémhulladéknak álcázva hozza be az EU-ba. Az Európai Bizottság ezért új lépésekat és bírságok kiszabását tervezi.

Orosz és kínai cégek trükkökkel kerülik meg az adókat és szankciókat a rézkereskedelemben – tudta meg a Reuters uniós tisztviselőktől. Az érintett cégek az új rézhuzalokat Hszincsiang-Ujgur térségben egy közvetítő által aprítják fel, hogy azok ne legyenek megkülönböztethetők a fémhulladéktól. Ez a taktika lehetővé teszi mind az exportőrök, mind az importőrök számára, hogy kihasználják, hogy a fémhulladékok behozatali vámja alacsonyabb, mint az új fémöntvényeké.

Decemberben Oroszországban a rézrúdra kivetett exportvám 7% volt, ami alacsonyabb, mint a törmelékre kivetett 10%-os vám. Eközben Kína 4%-os adót vet ki a rézrúd importjára, az orosz törmelékimportra viszont nem alkalmaz tarifát.

A kereskedelmi eltérés tükröződik a kínai és az orosz adatokban. A kínai vámadatok az Oroszországból származó rézhulladék behozatalának jelentős növekedését jelzik december óta, míg az orosz adatok elhanyagolható mértékű rézhulladék-kivitelt mutatnak Kínába.

Az orosz vámhatóság az ellentmondással kapcsolatos megkeresésekre válaszolva közölte, hogy átmenetileg nem szolgáltatnak külkereskedelmi adatokat a fémkereskedelemről. Az adatközlést akkor szüntették meg, amikor 2022 áprilisában az EU szankciókat vetett ki Oroszországra az ukrajnai orosz invázió miatt.

A nyugati szankciókkal sújtott RCC azt válaszolta, hogy csak orosz vállalatoknak szállít termékeket, amikor a kínai cégekkel folytatott kereskedelemről kérdezték. Az Oroszországgal határos Hszincsiangban működő kínai vámhivatal nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A régió azért is fontos, mert az EU az ujgur kisebbség kínai karhatalmi elnyomására hivatkozva nem importál onnan termékeket.

Decemberben kínai vállalatok állítólag "rézrúdként" címkézett vásárlásokat hajtottak végre az RCC uráli régióbeli üzeméből egy egyesült arab emírségekbeli szervezeten, a Modern Commodity Trading DMCC-n keresztül, és a kereskedelmi adatok szerint mintegy 65 millió dolláros bevételt generáltak a trükkel.

Az Európai Bizottság válaszul újabb korlátozások bevezetését tervezi, hogy a fémhulladékként címkézett termékek ne juthassanak az EU belső piacára.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
adózás adó kettősadózás adórendszer adótörvény beszámoló szja szja-bevallás