Portfolio signature

Brüsszel saját forradalmat indított, felforgatnák az egész EU-s rendszert

Szabó Dániel, Brüsszel
Az Európai Unió az egységes piac teljes reformjára készül, részben erősítenék a tőkepiaci uniót. Brüsszel szerint sürgős intézkedésekre van szükség a tőke mozgását szabályozó intézményi keret és piaci struktúra terén. Továbbá az állami támogatások európai eszközzé alakításával, a szolgáltatási ágazat integrációjának felgyorsításával, az adóügyi széttagoltság kezelésével, valamint az adókikerülés és adókijátszás elleni küzdelemmel az EU megerősítheti az egységes piacot és növelheti versenyképességét a globális színtéren – derül ki az Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke és volt olasz miniszterelnök által írt tervezetből.

Az Európai Bizottság még az év elején kérte fel a Jacques Delors Intézetet, hogy készítsen javaslatot az Európai Unió versenyképességének javítására, az egységes belső piac reformjára. Az EU 27 tagállamából és néhány szomszédos országból álló, 1993-ban létrejött hálózat célja, hogy lehetővé tegye az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad mozgását. Bár az EU egyik legnagyobb vívmányának tekintik, egyre többen látják úgy, hogy a rendszer nem hatékony. A kritikákat pedig felerősítette, hogy az uniós jelentések és hatásvizsgálatok alapján az államszövetség versenyképessége folyamatosan romlott az elmúlt években, főként az olyan feltörekvő gazdasági hatalmakhoz képest, mint India és Kína, de az örökrivális Egyesült Államokkal szemben is nőtt a lemaradás.

Szerdán az uniós kormány- és államfők rendkívüli csúcstalálkozóján mutatta be a Jacques Delors Intézet elnöke, korábbi olasz miniszterelnök Enrico Letta közel 150 oldalas, de csak nagy vonalakban megfogalmazott javaslatcsomagját, amely várhatóan a következők hónapok és évek legfőbb vitaforrása lesz a tagállamok között. Egyrészt a tervezet még tovább erősítené az integrációt, amely például Magyarország vagy Hollandia számára mindig elfogadhatatlan, másrészt alapjaiban írná át a hatalomfelosztást az egyes kormányok és az Európai Bizottság között: például nem kevesebbet javasol, minthogy harmonizálják az adórendszert az EU-n belül, ami eddig tabu volt nemcsak a szuverenista, de még a kooperációban jobban hívő skandináv országoknak is.

A számok nem hazudnak. Tudjuk, hogy az innováció és a beruházások terén egyre nőtt a szakadék a partnereink és versenytársaink között.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés