Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel
Uniós források

Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel

Portfolio
A közelgő európai választások befolyásolására irányuló, nem rég leleplezett orosz titkosszolgálati akciókra válaszul az EU-tagállamok vezetői határozott lépéseket tettek: a szerdai rendkívüli csúcstalálkozón megállapodtak egy ideiglenes válságstáb létrehozásáról, amelynek célja a hibrid műveletek megfigyelése és az uniós szintű információcsere felgyorsítása, valamint retorziós lépések megtétele.

Az integrált politikai válságkezelési rendszer (IPCR) részeként ideiglenes válságstábot állítottak fel az Európai Unió tagállamainak vezetői, miután Oroszország egyre több, vélhetően a titkosszolgálatok által irányított hibrid műveletet indított az Európai Unió ellen. Az állam- és kormányfők a jövőben egy állandó rendszer létrehozását is fontolóra veszik – derül ki a Reuters beszámolójából.

A lépésre azt követően került sor, hogy a cseh és lengyel hatóságok lelepleztek egy oroszbarát befolyásolási műveletet, amely állítólag az Európai Parlament tagjait és a júniusi uniós választások jelöltjeit érintette. Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be a döntést, kiemelve, hogy a legfontosabb uniós szervek, így az Európai Bizottság, az Európai Külügyi Szolgálat, a Parlament és az EU Tanácsa is részt vesznek a Kreml által irányított hibrid támadások feltárásában és kezelésében.

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium kezdeményezte az intézkedést, miután De Croo és Petr Fiala cseh miniszterelnök közös levélben sürgette az uniós vezetők gyors reagálását. A levél újabb részleteket tárt fel, többek között azt, hogy a propagandahálózat célja, hogy tagjainak pozíciót biztosítson az újonnan megválasztott európai parlamenti képviselők mellett, illetve több politikus is együttműködik az oroszokkal.

Emellett tárgyalások folynak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Ügyészség (EPPO) mandátumának kiterjesztéséről a határokon átnyúló külföldi beavatkozások kivizsgálására. Utóbbi intézkedéseket várhatóan majd az állandó válságstáb felállításakor hajtják végre, ami a választások utánra csúszhat.

Eközben Csehország már lépéseket tett, szankciókat szabott ki a Voice of Europe médiaszolgáltatóra és két, az orosz műveletben érintett személyre. A választások előtt uniós szintű szankciókat szorgalmaznak, bár a tagállamok között még nem született konszenzus.

Címlapkép: Alexander De Croo belga miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az április 17-i rendkívüli EU-csúcson. A fotó forrása: EU.

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Orban Viktor EU Csucs Ukrajna