Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel
Uniós források

Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel

Portfolio
A közelgő európai választások befolyásolására irányuló, nem rég leleplezett orosz titkosszolgálati akciókra válaszul az EU-tagállamok vezetői határozott lépéseket tettek: a szerdai rendkívüli csúcstalálkozón megállapodtak egy ideiglenes válságstáb létrehozásáról, amelynek célja a hibrid műveletek megfigyelése és az uniós szintű információcsere felgyorsítása, valamint retorziós lépések megtétele.

Az integrált politikai válságkezelési rendszer (IPCR) részeként ideiglenes válságstábot állítottak fel az Európai Unió tagállamainak vezetői, miután Oroszország egyre több, vélhetően a titkosszolgálatok által irányított hibrid műveletet indított az Európai Unió ellen. Az állam- és kormányfők a jövőben egy állandó rendszer létrehozását is fontolóra veszik – derül ki a Reuters beszámolójából.

A lépésre azt követően került sor, hogy a cseh és lengyel hatóságok lelepleztek egy oroszbarát befolyásolási műveletet, amely állítólag az Európai Parlament tagjait és a júniusi uniós választások jelöltjeit érintette. Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be a döntést, kiemelve, hogy a legfontosabb uniós szervek, így az Európai Bizottság, az Európai Külügyi Szolgálat, a Parlament és az EU Tanácsa is részt vesznek a Kreml által irányított hibrid támadások feltárásában és kezelésében.

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium kezdeményezte az intézkedést, miután De Croo és Petr Fiala cseh miniszterelnök közös levélben sürgette az uniós vezetők gyors reagálását. A levél újabb részleteket tárt fel, többek között azt, hogy a propagandahálózat célja, hogy tagjainak pozíciót biztosítson az újonnan megválasztott európai parlamenti képviselők mellett, illetve több politikus is együttműködik az oroszokkal.

Emellett tárgyalások folynak az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Ügyészség (EPPO) mandátumának kiterjesztéséről a határokon átnyúló külföldi beavatkozások kivizsgálására. Utóbbi intézkedéseket várhatóan majd az állandó válságstáb felállításakor hajtják végre, ami a választások utánra csúszhat.

Eközben Csehország már lépéseket tett, szankciókat szabott ki a Voice of Europe médiaszolgáltatóra és két, az orosz műveletben érintett személyre. A választások előtt uniós szintű szankciókat szorgalmaznak, bár a tagállamok között még nem született konszenzus.

Címlapkép: Alexander De Croo belga miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az április 17-i rendkívüli EU-csúcson. A fotó forrása: EU.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Andrzej Duda Lengyelorszag