Besokallt az EU, beleszállnak Kínába az oroszok támogatása miatt
Uniós források

Besokallt az EU, beleszállnak Kínába az oroszok támogatása miatt

Portfolio
Az Európai Unió szót emelt amiatt, hogy Kína vélhetően olyan alkatrészeket szállít Oroszországba, amelyeket katonai célokra használhatnak fel. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy az EU együttműködik az Egyesült Államokkal az Oroszország elleni szankciók kijátszásának kezelésében, ami uniós szankciók kivetését is jelentheti.

Dombrovskis washingtoni látogatásán – amelyen amerikai törvényhozókkal találkozik, hogy meggyőző a kongresszus tagjait, hogy minél előbb hagyják jóvá az újabb Ukrajnának folyósítandó pénzügyi segélycsomagot – bejelentette, hogy az Európai Unió támogatja az Egyesült Államokat abban, hogy megakadályozzák az Oroszország elleni szankciók kijátszását.

Ez pedig viszonylag egyértelmű üzenet Kínának, mivel látogatása előtt amerikai tisztviselők múlt héten tájékoztatást adtak arról, hogy Kína olyan eszközöket és adatokat adott át Oroszországnak, többek között drón- és rakétatechnológiát, műholdképeket és szerszámgépeket, amelyek segítik az orosz hadsereget. Ezek, bár nem halálos eszközök, segítik Oroszországot az ukrajnai katonai ellenállás letörésében.

Az uniós tisztviselő aggodalmát fejezte ki Kína közelmúltbeli intézkedéseivel kapcsolatban, különös tekintettel azokra a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy alkatrészeket szállít Oroszországnak. Dombrovskis tisztázta, hogy ezek az alkatrészek kettős felhasználású termékek, nem pedig tényleges fegyverek, de a helyzet rávilágít arra, hogy a nyugatiaknak határozottan támogatniuk kell Ukrajnát és fellépni az orosz agresszióval szemben úgy is, hogy megakadályozzák a szankciók kijátszását – számolt be az Euractiv.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan közelgő kínai látogatása során világos és egyértelmű felszólítást küld a pekingi vezetésnek, hogy hagyjanak fel Oroszország támogatásával. Az USA óva intette Kínát attól, hogy Moszkva háborús törekvéseit segítse, amióta Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. Válaszul a kínai nagykövetség szóvivője fenntartotta, hogy Kína nem érintett az ukrajnai válságban, és hogy a Kína és Oroszország közötti normális kereskedelmet nem szabad korlátozni.

A hírek szerint az Egyesült Államok a G7-csoportban új szankciók kivetését javasolhatja azon országokra, amelyek segítik az oroszokra kivetett kereskedelmi korlátozások kijátszását. Dombrovskis szavai alapján pedig az EU is támogathatja ezt.

Címlapkép forrása: EU.

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
frontex