Gázellátás: riasztó figyelmeztetést küldött az EU-s hatóság
Uniós források

Gázellátás: riasztó figyelmeztetést küldött az EU-s hatóság

Portfolio
Az EU energiaügyi szabályozó hatósága, az Acer figyelmeztetett, hogy a blokknak továbbra is szüksége van orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalára egy ellátási válság elkerüléséhez, annak ellenére, hogy egyes tagállamok a Moszkvától való vásárlás betiltását szorgalmazzák. Az Acer jelentése hangsúlyozza, hogy az orosz LNG-behozatal fokozatos csökkentésére van szükség az Oroszországból származó vezetékes gázszállítások év végi várható csökkenése és a globális gázpiac szűkössége miatt.

A Kreml 2022-ben indult ukrajnai háborúja óta az EU-nak sikerült az orosz vezetékes gázt más szállítók LNG-jével helyettesítenie, de Oroszország továbbra is a blokk második legnagyobb LNG-szállítója az USA után. Egyes uniós diplomaták, köztük Svédország, Finnország és a balti államok, az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlásának azonnali és teljes betiltását szorgalmazzák.

Ugyanakkor olyan országok, mint Franciaország, Spanyolország és Belgium továbbra is importálják az LNG-t, és egy részét Németországnak és a közép-európai országoknak is eladják.

Az uniós energiaügyi szabályozó hatóság aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egyes tagállamok egy új hatásköreel élve ideiglenesen korlátozhatják az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező gázszállításokat, beleértve az LNG-t is, mivel ez hatással lehet a Moszkvával az ukrajnai invázió előtt kötött hosszú távú szállítási szerződésekre. Az ilyen szerződések megszegése azzal járhat, hogy az európai vállalatok súlyos büntetéseket fizetnek. Az új hatásköröket a tagállamoknak még véglegesen jóvá kell hagyniuk, miután az Európai Parlament a múlt héten már megszavazta azokat.

Az energiapiac legfontosabb kérdéseiről részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

Az Oroszországból Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló gázszállítások idei megszűnése 13,6 milliárd köbméterrel, azaz a tavalyi teljes fogyasztás mintegy 4%-ával csökkenti a blokk gázellátását. Az EU tisztviselői arra ösztönzik az európai vállalatokat, hogy ne vásároljanak orosz cseppfolyósított földgázt, mivel a gáztárolók töltöttségi szintje rekordon áll, az árak pedig csökkentek az inváziót követő csúcsokhoz képest.

Az Acer azonban megjegyezte, hogy a szállítások átcsoportosítása bonyolultabb ott, ahol olyan szérződési záradékok vannak érvényben, amelyek korlátozzák a gáz továbbértékesítését egy másik vevőnek.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos potenciális EU-n belüli feszültségek jeleként Ausztria, Magyarország, Csehország és Szlovákia arra figyelmeztetett, hogy az országból történő gázszállításra kivetett német adó arra kényszerítheti őket, hogy növeljék az orosz importot. Az Európai Bizottság kijelentette, hogy az exportkorlátozások vagy a határokon átnyúló kilépési pontokon kivetett illetékek formájában hozott egyoldalú nemzeti intézkedések veszélyeztetik az energiaszolidaritást.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés