Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás
Uniós források

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

Ehelyett az IMF azt tanácsolta Európának, hogy a hosszú távú növekedés fellendítése érdekében összpontosítson a belső kereskedelmi akadályok csökkentésére – mint ahogy azt belső piaci reformjában Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke is javasolta az Európai Bizottságnak. A Valutaalap jelentés becslése szerint az EU belső kereskedelmi akadályainak 10 százalékos csökkentése 7 százalékponttal növelné a régió hosszú távú növekedését.

Alfred Kammer, az IMF európai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy a protekcionizmus globálisan káros lenne, és a támogatási verseny nem áll Európa érdekében. Hozzátette, hogy az EU-nak mint nagyon nyitott gazdaságnak nem szabad protekcionistává válnia.

Az IMF azt is megjegyezte, hogy az EU-n belüli kereskedelemtorzító támogatások az előző három évhez képest 2021-23-ban kétharmadával nőttek. Kammer kijelentette, hogy az egyik vállalat előnyben részesítése másokkal szemben a tőke rossz elosztásához vezet.

Az uniós vezetők a héten Brüsszelben tartott csúcstalálkozón megvitatták a beruházások és a növekedés fellendítésének módjait, de a javaslatok a kisebb országok többségének jelentős ellenállása miatt megfeneklettek. Eközben a brüsszeli tisztviselők azt fontolgatják, hogy vámokat vetnek ki a kínai elektromos járművek behozatalára, amelyek a kritikusok szerint állami támogatásban részesülnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy árban alákínáljanak az európai versenytársaknak.

Kammer szerint az EU egységes piacának harmonizációja a kulcsa annak, hogy fellendüljön a régió egy főre jutó GDP-je, amely harmadával elmarad az USA-étól. Hozzátette, hogy a termelékenység a fő ok, és az Egyesült Államokban integrált egységes piac van, de ennek Európában még fejlődnie kell. Az IMF jelentése arra figyelmeztetett, hogy a strukturális nyomásokra, például a kereskedelem széttöredezettségére adott koordinálatlan politikai válaszok szétzilálhatják az EU egységes piacát.

Címlapkép forrása: Pramote Polyamate

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Új eszköz jelent meg a magyar energiarendszerben, a jogi szabályozás is keresi rajta a fogást