Kezdődhet a magyar Erasmus-per az EU Bíróságán
Uniós források

Kezdődhet a magyar Erasmus-per az EU Bíróságán

Portfolio
Befogadta az Európai Unió Bírósága a Semmelweis Egyetem keresetét, melyet az Erasmus- és Horizont-programokból való kizárásuk miatt indítottak. Az Európai Unió Tanácsa még 2022 év végén zárta ki a modellváltott egyetemeket a két EU-s rendszerből, mivel a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainál nem érvényesülnek az uniós összeférhetetlenségi szabályok.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla még szombatin interjújában nyilatkozta azt a Népszavának, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta azt a pert, amelyet magyarországi egyetemek indítottak az EU Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen. A határozat lényegében kizárta a modellváltott egyetemeket – így az SE-t s – az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból, amíg a kormány nem orvosolja a közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályait a kuratóriumokban.

Merkely Béla bejelentését – miszerint a bírák két hete befogadhatónak minősítették a keresetet – a bírói testület megerősítette a lapnak. Ez azt jelenti, hogy elkezdődhet a per, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani. A rektor viszont abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt „döntetlent” ajánl, azaz visszalép a pertől és megegyeznek az ügyben.

Merkely Béla furcsállotta, hogy bár „uniós szakemberek” azt állították nekik Brüsszelben, hogy a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, a finanszírozás mégsem érkezett meg hozzájuk. Csakhogy a finanszírozás nem uniós szakemberek állításai nyomán, hanem hivatalos döntéseket követően nyílhat meg.

A rektor azt is állította, hogy az egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban. A lap egy a gyakorlatot ismerő forrása szerint ezt a mondatot is helyesebb lenne feltételes módba tenni, mert ha a per lezárultával lehet is szó kártérítésről, azt csak az EU Bírósága szabhatja ki egy külön eljárás keretében, amelyben bizonyítani kell, hogy az intézetet anyagi kár érte és jogosult a visszatérítésre kamatokkal együtt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
brusszelsajat1500