Leszámol az EU a gyártók legpofátlanabb trükkjével
Uniós források

Leszámol az EU a gyártók legpofátlanabb trükkjével

Portfolio
A fenntartható fogyasztás irányába tett jelentős lépésként az Európai Parlament elfogadta a „javításhoz való jog” irányelvét, amelynek célja a hulladék csökkentése és a szervizelési alágazat megerősítése. Az elsöprő többséggel elfogadott új szabályok tisztázzák a gyártók javítási kötelezettségeit, és arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy javítással hosszabbítsák meg a termékek életciklusát.

Az új irányelv értelmében a gyártóknak időben és költséghatékonyan kell javítási szolgáltatásokat nyújtaniuk, még a törvényes garanciaidő lejárta után is. A fogyasztóknak továbbá jobb hozzáférést biztosítanak a pótalkatrészekhez, szerszámokhoz és a javítással kapcsolatos információkhoz. A jótállás keretében javított árukra a törvényes garancia további egy évvel meghosszabbodik, ami még inkább arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy a javítást válasszák a csere helyett – derül ki az EP sajtóközleményéből.

A javítási folyamat megkönnyítése érdekében egy európai online platformot hoznak létre, amely segít a fogyasztóknak megtalálni a helyi javítóműhelyeket, a felújított termékek eladóit, a hibás termékek vásárlóit vagy a közösség által vezetett javítási kezdeményezéseket. A gyártók nem alkalmazhatnak olyan szerződéses záradékokat, hardver- vagy szoftvertechnikákat, amelyek akadályozzák a javítást.

Minden tagállam köteles lesz legalább egy, a javítást elősegítő intézkedést végrehajtani, például javítási utalványokat, pénzeszközöket, tájékoztató kampányokat, javítási tanfolyamokat vagy a közösségi vezetésű javítóhelyek támogatását.

Az új szabályok várhatóan 4,8 milliárd eurónyi növekedést és beruházást hoznak az EU-n belül, miközben csökkentik a hulladék- és erőforrás-felhasználást.

Az előadó, René Repasi úgy üdvözölte a jogszabályt, mint jelentős eredményt a fogyasztóknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való szerepvállalása terén. Az Európai Unió Tanács általi hivatalos jóváhagyást és az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogukba. Az irányelv kiegészíti a környezetbarát tervezésről és a fogyasztóknak a zöld átálláshoz való hozzájárulásáról szóló egyéb új uniós szabályokat, és közvetlenül reagál az Európa jövőjéről szóló konferencián megfogalmazott polgári igényekre.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Új eszköz jelent meg a magyar energiarendszerben, a jogi szabályozás is keresi rajta a fogást