Odaver a költségvetésnek az Európai Parlament
Uniós források

Odaver a költségvetésnek az Európai Parlament

Portfolio
Az Európai Parlament képviselői várhatóan kedden jóváhagyják az uniós országok által elfogadott új adósságcsökkentési szabályokat. Ezek a reformok azonban kritikát váltottak ki a klímaaktivistáktól és a szakszervezeti vezetőktől, akik szerint a változtatások akadályozni fogják a zöld projektekbe, az oktatásba, az egészségügybe és a társadalmi kohézióba történő beruházásokat – olvasható a Politico összefoglalójában.

Az új szabályok lehetővé teszik a kormányok számára, hogy lassabb ütemben csökkentsék az államadósságukat, de nagyobb költségvetési visszafogottságot követelnek meg a jelenlegi, felfüggesztett régi szabályokhoz képest. Míg a támogatók azzal érvelnek, hogy az adósságfelhalmozás kordában tartása az országok érdeke, és a legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy az állami kiadásoknak valamilyen korlátot kell szabni, a kritikusok megkérdőjelezik az adósságcsökkentés időzítését az EU éghajlati válsága és az orosz-ukrán háború okozta válság közepette.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) elnöke aggodalmát fejezte ki a reform ambiciózussága és merevsége miatt. Rasmus Andresen, a német Zöldek európai parlamenti szóvivője kijelentette, hogy a szabályok nem a legjobbkor jönnek, mivel az európai védelmi kiadások fokozása és az éghajlatbarát infrastruktúrába való beruházás sürgetőbb, mint valaha.

A kritikusok továbbá azzal érvelnek, hogy az új kritériumok a megszorításokhoz való visszatérést jelentik. Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium szakszervezeti vezetői hétfőn közös levélben sürgették az európai parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a megállapodást. A kritikák ellenére a Parlament három legnagyobb frakciója – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, valamint a Renew – támogatni fogja a megállapodást, biztosítva ezzel a stabil többséget.

Egy olasz kormánytisztviselő hétfő este a Politicónak elárulta, hogy a római kormányt támogató pártok tartózkodni fognak a mai szavazáson. Az olasz balközép Demokrata Párt is valószínűleg tartózkodni fog, annak ellenére, hogy a reform élére a gazdasági biztos, Paolo Gentiloni állt, aki közülük való.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht