Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek
Uniós források

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Portfolio
Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

Olyan nagy országok, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország az EU széttagolt tőkepiacainak egységesítését szorgalmazzák a válság sújtotta piacok újraélesztése és a további tőkekiáramlás megakadályozása érdekében. Azért alakítanának egy kisebb szövetséget, mert az uniós tagállamok többsége ellenzi a javaslatot, mivel attól tartanak, hogy az több ellenőrzési és szabályozási jogkört biztosítana Brüsszelnek.

Válaszul Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter februárban felvetette, hogy néhány ország önkéntesen létrehozhatna egy tőkepiaci uniót.

Az eredeti EU-s terv szerint a tőkepiaci unió (CMU) célja egy egységes tőkepiac létrehozása lenne, amely lehetővé tenné a pénz áramlását az EU-ban. A CMU célja, hogy a vállalkozások számára több finanszírozási lehetőséget biztosítson alacsonyabb költségek mellett, támogassa a Covid-19 és energiaválság utáni gazdasági fellendülést, új lehetőségeket kínáljon a megtakarítók és befektetők számára, megerősítse az EU globális versenyképességét és autonómiáját, valamint rugalmasabbá tegye a pénzügyi rendszert az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése után.

Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke most az új tervek kapcsán hangsúlyozta, hogy Európa kritikus helyzetben van, olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a zöld és a digitális átállás, a demográfiai változások, valamint a geopolitikai átalakulás, amelyek mindegyikének kezelése plusz finanszírozást igényel – írja a Financial Times.

Kiemelte, hogy az európai háztartások megtakarításainak jelentős része nincs megfelelően mobilizálva, az EFAMA kutatása szerint

2022-ben 41%-át betétekben, 10,5%-át pedig befektetési alapokban tartották.

Pierri azt javasolta, hogy a politikai döntéshozók egyszerűsítsék a lakossági befektetőkre vonatkozó tájékoztatókat, javítsák a pénzügyi tanácsadás minőségét, támogassák a hosszú távú megtakarítások adóösztönzését, és automatikusan írassák be az egyéneket a nyugdíjrendszerekbe. Azt is javasolta, hogy fontolják meg a reformokat egy olyan erős európai vagyonkezelési ágazat létrehozása érdekében, amely felveszi a versenyt a nagy amerikai alapkezelőkkel.

Címlapkép: Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke. A fotó forrása: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés