Előfizetői tartalom

Komoly gond van Európa űrnagyhatalmi terveivel

Portfolio
Az Európai Űrügynökséget (ESA) egyre jobban bírálják, hogy hagyjon fel a jelenlegi támogatási politikájával, amely az egyes űrprogramokba való befektetéseik arányában ítéli oda a szerződéseket az országoknak. Philippe Baptiste, a francia CNES űrügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy ez a rendszer egy „méreg”, amelyen az ESA-nak változtatnia kell, különben az EU-források elvesztését kockáztatja – írja a Financial Times.

A georeturn nevű támogatási politikát okolja Baptiste a késésekért és a költségtúllépésekért Európa legújabb nehézrakétája, az Ariane 6 fejlesztésénél, amely a tervezettnél négy évvel később és az eredetileg becsült költségeknél jelentősen drágábban készült el, és csak idén nyáron repülhet először. Baptiste bírálta a támogatási politika hatékonyságának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés