Puccskísérlet indult Ursula von der Leyen ellen
Uniós források

Puccskísérlet indult Ursula von der Leyen ellen

Portfolio
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elkeseredett rivalizálásba keveredett, és Michel állítólag ki akarja zárni von der Leyent a június 17-i találkozóról, amelyen az EU vezető tisztségeiről tárgyalnak majd. Von der Leyen amúgy sincs egyszerű helyzetben: bár az Európai Néppárt nyerte a választásokat, nehezen találhat támogatókat maga mögé.

Az informális csúcstalálkozóra nem engedné be Charles Michel az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent. Papíron a résztvevők Michel dönthetne, de úgy fest, hogy a tagállami kormány- és államfők nem vevők az elképzelésre: több ország vezetése is úgy látja, hogy az Európai Tanács elnöke személyes okokból próbálja meghiúsítani von der Leyen esetleges második bizottsági elnöki megbízatását.

Egyesek azt gyanítják, hogy Michel egy olyan tervet eszel ki, amellyel be akar szállni a vezetői posztokért folyó versenybe, szívesen lenne az EU következő külpolitikai vezetője, vagy EB-elnök.

Eközben von der Leyen jobbközép Európai Néppártja (EPP) a vasárnapi európai parlamenti választáson csak csekély többséget szerzett, így kevés esélye maradt arra, hogy még egy ciklust kezdhessen az EU végrehajtó testületének élén, ahogy arról részletesen írtunk.

A legkézenfekvőbb lehetőség az iparpárti konzervatívoktól a klímavédelmi zöldekig terjedő szövetség. A Zöldek és von der Leyen néppártja azonban a legjobb esetben is gyenge házasságot kötnek, mivel a Zöldek olyan éghajlatvédelmi lépéseket akarnak, amelyeket az EPP utálni fog, a néppárt pedig hozzá akar nyúlni a Green Dealhez.

E két, látszólag összeegyeztethetetlennek tűnő álláspont közelítése lesz „a legnagyobb kihívás” Bas Eickhout holland EP-képviselő, a Zöldek csúcsjelöltje szerint – írja a Politico.

Von der Leyen személyes érdeke a Green Deal védelme, amely első ciklusának legnagyobb politikai vívmánya volt. Ráadásul a választások jobboldali eredményét tekintve a zöldek egy része inkább von der Leyent támogatná, minthogy megkockáztassa, hogy a Bizottság olyan elnököt kapjon, akinek nincs érdeke a zöld programban. Egy magas rangú néppárti tisztviselő azt jósolta, hogy a zöldek megoszlanak, és a von der Leyen hazájából származó zöldek még akkor is beállnak a sorba, ha az olasz jobboldallal további megállapodásra kerül sor.

Bármilyen szövetség azonban korántsem lesz kényelmes, mivel az Európai Néppárt és a Zöldek szinte összeegyeztethetetlen nézeteket vallanak olyan alapvető éghajlati kérdésekben, mint a természetvédelem, a mezőgazdaság és az autóipar. A kihívás vasárnap este kristályosodott ki, amikor Manfred Weber néppárti frakcióvezető a Politicónak elmondta, hogy a párt hamarosan megvitatja a követelését, hogy

vonják vissza az új belső égésű motoros autók értékesítésére vonatkozó 2035-ös tilalmat.

Ez központi pillére az EU azon törekvésének, hogy több éghajlatbarát autót helyezzen forgalomba, ami közvetlenül ellentétes lenne a Zöldek visszalépést ellenző álláspontjával.

Az összetett dinamikát figyelembe véve von der Leyen talán inkább a legkisebb ellenállás útját választja, a Zöldek és a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nélkül. Ehhez előbb meg kell szerezni az EU 27 nemzeti vezetőjének jóváhagyását, ami egyre valószínűbbnek tűnik, miután Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jelezte, hogy támogatná őt. Ezután meg kell akadályoznia a centrista koalíció, az Európai Néppárt, az S&D és a Renew (Megújulás) frakciók szétszavazását, amihez az Európai Néppárt főtitkára, Thanasis Bakolas szerint egy „jó, régimódi amerikai korbácsolásra” lesz szükség.

Az ajtó némileg szélesebbre nyílik, ha a centrista frakcióknak sikerül néhány független képviselőt maguk mellé állítaniuk, az EPP pedig több nemzeti delegációnak is udvarol. Weber, az EPP vezetője vasárnap egy puccos brüsszeli választási partin azt mondta, hogy arra fogja kérni a többi centrista frakciót, hogy tartsák tiszteletben a szavazást és támogassák az EPP jelöltjét.

Címlapkép forrása: EU

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-eu