Portfolio signature

Uniós források: előretörtek a radikálisok az EP-ben, segít ez Magyarországnak?

Átalakul az Európai Parlament, ráadásul ahogy a magyar kormánypártok remélték, erősödtek a keményvonalas jobboldali pártok. A Magyarországgal sokszor a végletekig kritikus, a magyar uniós források visszatartásáért még az Európai Bizottságot is perre vivő EP-ben a valódi súlyponteltolódás így is elmaradt. Maga a Fidesz-KDNP két képviselői helyet vesztett, de 11 darab mandátumával vonzó lehetne több frakciónak is, azonban sok szélsőjobboldali európai párt sem látná őket szívesen. A blokkolt magyar uniós források visszaszerzésében az Európai Parlament nem lett szövetséges.

A 705-ről 720 tagúra hízott patkóban jelentősen nőtt a keményvonalas jobboldali Európai Konzervatívok és Reformok frakciója, amelynek már biztosan 14 több képviselői helye van, míg az EU-kritikusabb – sokszor egészen euroszkeptikus – Identitás és Demokrácia csoport úgy szerzett öttel több mandátumot, hogy kizárták a Németországban nagyot nyerő Alternative für Deutschlandot a választások előtt, amelynek 15 képviselője jelen állás szerint így függetlenként folytatja az új ciklusban.

Mindezért sokan beszélnek a radikálisok előretöréséről.

A legnagyobb erő azonban továbbra is a mérsékelt jobboldali Európai Néppárt lett, amely 12 mandátummal növelte frakciója létszámát, ráadásul ez a szám még az új csatlakozók miatt továbbnőhet a jelenlegi 190-ről. A Szocialisták és Demokraták pedig csak 3 helyet veszítettek – ami pozitív csalódás az előrejelzésekhez képest –, így 136 hellyel továbbra is a másodikok maradtak, de a liberális Renew 22 mandátumos vesztesége megütötte a hagyományos nagykoalíciót.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés