Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak

2018. december 3. 16:01    
nyomtatás
 
Az elmúlt másfél hétben a Portfolio számításai szerint újabb 124 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság Magyarország számára, ráadásul ez a pénzmozgás kizárólag a legnagyobb fejlesztési programunkban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programunkban (GINOP) történt meg.


A november 22-i és a mai brüsszeli kifizetési adatbázis összevetése alapján azt látjuk, hogy ismét jócskán ugrott a Magyarországnak átutalt források volumene, immár kereken 6,5 milliárd eurót ért el a 2014-2020-as ciklusban (a 7 évre járó keret bő 26%-át jelenti, a 24%-os EU-átlagnál kicsit magasabbat).

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak


Számításaink szerint most a 384 millió eurónyi átutalás a korábbi hírekben "problémásnak" nevezett GINOP-ban történt meg, ami újra azt bizonyítja, hogy nem általánosságban a GINOP-ban álltak meg a kifizetések, hanem ez csak legfeljebb bizonyos alprogramjaira (prioritásaira) lehet igaz - ha egyáltalán igaz még. A 384 millió euró az elmúlt másfél hétre becsült 323,5-ös euró/forint árfolyammal 124 milliárd forintot jelent.

Úgy tűnik tehát, hogy folytatódik az a sorozat, amit már október elején beharangoztunk, miszerint az év végéig még sok százmilliárd forintnyi brüsszeli átutalás történhet meg:

2018.10.09 16:02 Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig

2018.10.19 17:12 Szép csendben újabb 52 milliárd forintnyi EU-pénzt átutalt Brüsszel!

2018.11.22 17:34 Szép csendben újabb nagy adag EU-pénzt küldött Brüsszel

A teljes novemberi hónapot tekintve mindez azt jelenti, hogy mintegy 192 milliárd forintnyi EU-támogatás átutalása történt meg Brüsszelből, igaz nagy kérdés, hogy az utóbbi másfél hétben megtörtént átutalást a Pénzügyminisztérium már bekalkulálja-e a novemberi EU-transzferként a pénteken megjelenő előzetes novemberi államháztartási egyenlegébe, vagy majd csak a decemberi átutalások között tünteti fel.

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak


Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális támogatásokért, így a GINOP feletti felügyeletért is felelős uniós biztos, JOHN THYS / AFP


Októberben egyébként a PM tényadatai szerint 130 milliárd forintnyi EU-támogatás érkezett, míg mi 145 milliárdot kalkuláltunk a brüsszeli kifizetési adatbázis alapján.

Év elejétől november végéig egyébként Brüsszelből 2,086 milliárd eurónyi forrás érkezett, ami az átutalások időzítését is figyelembe vevő árfolyammal kalkulálva mintegy 672 milliárd forintnyi átutalást jelent. A közel 2,1 milliárdos brüsszeli átutalás azt is jelenti, hogy nagy ütemben közelíti a kormány azt a nyári kormányhatározatbeli tervét, hogy év végéig összesen legalább 3,1 milliárd, de ideális esetben 3,58 milliárd eurónyi forrást le kell hívni az Európai Bizottságtól.

A forintban 672 milliárdos brüsszseli forráslehíváshoz képest az idei első tizenegy hónapban idehaza jórészt (támogatási) előlegek formájában a nyerteseknek kifizetett EU-támogatások volumene kalkulációnk szerint 1443 milliárd forintot tett ki. A kettő közötti 771 milliárd forintos különbség tehát még mindig a legfontosabb (pénzforgalmi) deficitgeneráló tényező az idei költségvetésben, ami egyelőre az eredményszemléletű, a Brüsszel számára is fontos deficitmutatót nem érinti, az továbbra is alullőheti a kormány által idénre megcélzott GDP-arányos 2,4%-ot.

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből MagyarországnakCímlapkép és kép forrása: JOHN THYS / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium