Tripla ár után most kiderül, ki újíthatja fel az észak-balatoni vasútvonalat

2018. április 16. 08:30    
nyomtatás
 
Hamarosan eredményt lehet hirdetni az észak-balatoni vasútvonal villamosítására, illetve felújítására meghirdetett tenderen, ugyanis érkeztek olyan ajánlatok, amelyek a kikötött 75 millió eurós, azaz mintegy 23 milliárd forintos értékhatár alatt maradnak - értesült a Magyar Hírlap. Az ezt megelőző, és érvénytelenített tenderen ugyanis a jelentkező konzorciumok ehhez képest háromszoros árajánlatot adtak, így a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetése nem engedélyezte a beruházást.


A lap megjegyzi: most is lehetnek gondok a tender uniós elfogadtatásával, mivel a projekt a "Központi régión kívüli városi és elővárosi közlekedés" című alfejezet részeként valósulna meg, azaz az unió számára bizonyítani kell, hogy Balatonfüred miért számít Székesfehérvár elővárosának.

A projekt ugyanis a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti 64,5 kilométer hosszú szakaszon valósulna meg (egyrészt villamosításra kerül a vasútvonal, másrészt 44,6 kilométer hosszan a vasúti pályán végeznek a kivitelezők szabályozási munkákat, illetve 4 állomás is teljesen megújulna: Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön).

Dorner Lajos a Balaton Fejlesztési Tanács közlekedési szakértője lapunknak elmondta, ha a Balatont mint régiót belevették volna a projektbe, egyszerűbb lenne az elfogadtatás.

Ha a NIF ebben a hónapban vagy május elején eredményt hirdet, akkor szeptemberben megkezdődhet a beruházás. A kivitelezési idő harminc hónap, amely magában foglalja a szükséges tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését. A kivitelezési munkák 2021 elején fejeződhetnek be. A projekt eredményeként a villamos mozdonyok és motorvonatok megjelenésével jelentősen csökkenne a menetidő - Budapest Déli pályaudvar és Balatonfüred között körülbelül egy óra negyven percre -, mivel Székesfehérváron nem lenne szükség a vontatójármű cseréjére.

Címlapkép forrása: MTVA Bizományosi Lehotka László

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium