Előfizetői tartalom

Gépipari párhuzamok

Portfolio
Tőkeszerkezet optimalizálás jegyében fizet ki 450 Ft-os részvényenkénti osztalékot a Rába, valamint vonja be a dolgozóktól megvásárolt, a jegyzett tőke 5.1%-át képviselő részvénypakettet. Jogosan merül fel az igény az idei év első félévében kialakuló új finanszírozási szerkezet előrejelzésére és ennek nemzetközi szintű összehasonlítására, illetve annak megválaszolására, hogy az összehasonlítás milyen jövőbeli magatartást valószínűsít a Rábánál, folytatódik-e a magyar tőzsdei társaságok történetében példa nélküli mértékű pénzkivonás.Bár a Rába gazdálkodása az eltérő termékszerkezet miatt (a Rába a gépipari láncolatban a Ford beszállítóinak a beszállítója) nem hasonlítható a Fordéhoz, írásunkban röviden kitérünk a napokkal ezelőtti Ford-bejelentés (precedens értékű, 24 mrd USD értékű kifizetést eszközöl az amerikai multi részvényeseinek a fölös likviditás csökkentésére) valós vagy látszólagos, Rábával fennálló párhuzamainak vizsgálatára is.

A tőkeszerkezet vizsgálatához társaságok kiválasztásánál elsődleges szerepet játszott, hogy tehergépjármű alkatrészgyártással foglakozó vállalatokat válasszunk ki és ne a széles értelemben vett gépgyártó csoportból válogassunk ki nemzetközi szinten nagyobb ismertségnek örvendő, a gépipari láncolat csúcsán elhelyezkedő konglomerátumokat jelöljünk ki az összehasonlítás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés