Üzlet

Kopint: jövőre már gyorsuló növekedés, javuló egyensúly

Portfolio
A Kopint-Datorg most közzétett Konjunktúrajelentése szerint bár a világgazdaság 2002 derekán túljutott a konjunkturális visszaesésen, jelenleg egyaránt jellemző a folytatódó javulás és a konjunktúra további menetével kapcsolatos zavar és bizonytalanság. A hazai gazdaság az idei évben 3.5-4% körüli ütemben bővülhet. A tavalyi évhez képest nő az államháztartás és a folyó mérleg hiánya, ugyanakkor jövőre már a növekedési ütem emelkedésével az egyensúlyi pozíció javulása várható.
A növekedés motorja globális szinten az amerikai gazdaság, ugyanakkor a világméretű fellendülés neuralgikus pontjai, kockázati tényezői is elsősorban az USA-beli fejleményekkel kapcsolatosak. A bizalmatlanság legfőbb oka az amerikai óriásvállalatoknak az Enron-üggyel a nemzetközi érdeklődés fókuszába került (egyelőre a WorldCom-üggyel kulminált) botránysorozata, illetve az IT-szektor jelentős részének a közelmúltbeli összeomlása.

Az Európai Unióban az év egészében prognosztizált növekedés (1.5%) a tavalyinál is alacsonyabb, de az év második felében a konjunktúra erőteljesebb lehet. Németországban a GDP-növekedés az év egészében csupán 1% körül várható.

A fejlődő és a rendszerváltó országokban az exportpiacok (fejlett térségek) gyengélkedése miatt a mérsékelt ütemű gazdasági növekedés nagyobb mértékben támaszkodik a belső fogyasztói kereslet gyarapodására. Ez vonatkozik a kelet-közép-európai országokra - köztük Magyarországra - is, amelyek többségében (a kivétel Lengyelország) 3-4% közötti ütemben nőhet idén a GDP. A külső és belső egyensúlyhiány bizonyos fokozódása, de az infláció mérséklődése is jellemző e térségre, a munkanélküliségi ráta számos országban nagyon magas és növekvő.

Magyarországon a GDP változási iránya szorosan követi az eurózónáét. Látványosan csökkent az infláció, megnőtt viszont a folyó fizetési mérleg hiánya. A költségvetés helyzete az előző kormány költekezése és az új kormány kötelezettségvállalásai miatt kedvezőtlenebb a korábban számítottnál. A GDP-növekedés az év során megélénkül, húzóereje a magánfogyasztás (és a lakásberuházás) lesz, amit a háztartások reáljövedelmének a tavalyinál is gyorsabb emelkedése táplál.

Elsősorban a költségvetési szektorban kiemelkedően magas a keresetek növekedése. A kutatók szerint a külső és a belső deficit az év során nő ugyan, de kezelhető maradhat, s a következő év(ek)ben kinőhető lesz, ha a magánfogyasztás bővülése magával húzza a belföldi termelés növekedését, s nem csupán az import bővülésében csapódik le.

A kiegyensúlyozott növekedés további feltétele a fiskális és monetáris politika összhangjának megteremtése. Ennek híján az állam kamatterhei nőhetnek, a fizetésimérleg-hiány emelkedhet, miközben az infláció nem csökken annyira, mint amekkora áldozatot az inflációellenes politika megkíván. A lanyha nyugat-európai konjunktúra miatt a magyar áru- és szolgáltatásexport növekedési üteme idén - négy év óta először - elmarad az importé mögött. Az utóbbi dinamikus bővülését az élénk belső fogyasztáson kívül a forint korábbi erőteljes reálfelértékelődése miatti versenyképesség-romlás és a megélénkülő technológiai beruházások okozzák.

A Kopint-Datorg szerint a hazai GDP 2002-ben 3.5-4% körüli ütemben bővülhet. A belföldi felhasználás növekedése a 2001. évinél számottevően gyorsabb lesz. A nettó reálkeresetek emelkedése meghaladhatja a 10%-ot, a háztartások reáljövedelem-növekedése pedig a 6.5%-ot.

Az infláció csökkenése megtorpan, és az év második felében beragad az 5.5-6%-os sávban. Az ipari termelés növekedése kismértékben gyorsul, éves szinten közel lehet az 5%-oshoz. A magánfogyasztás 5.5-6%-kal, a beruházások 5-5.5%-kal, a nemzeti számlák szerinti kivitel 6.5-7%-kal, a behozatal 7.5-8.5%-kal bővülhet. A külkereskedelmi hiány 4-4.2 milliárd euró, a folyó fizetési mérleg deficitje 2.5 milliárd euró lehet. A tervezett 4.3%-os GDP-arányos államháztartási hiány (a Pénzügyminisztérium által alkalmazott GFS-módszer szerint) a mai ismeretek alapján tarthatónak tűnik.

2003-ra még több a bizonytalanság. A kutatók 2003-ban - a fenti forgatókönyv folytatásaképpen - lehetségesnek tartják a további növekedésgyorsulást, a GDP 4.5%-ot esetleg meghaladó növekedését. Az export (a külső konjunktúra javulására reagálva) érzékelhetően élénkülhet, a nettó export pozíciója javulna, miközben a belföldi felhasználás növekedési üteme érdemben nem változna (4.6%). A lakossági fogyasztás valamivel lassabban (4%-kal), a beruházási tevékenység gyorsabban (7-8%-kal) bővülhet, mint az idén. Az ipari termelés 7% feletti ütemben nőhet, a nettó reálkeresetek azonban a 2002. évinél szerényebb mértékben nőhetnek, mintegy 5%-kal. Az infláció csak kismértékben csökken, éves átlagban várhatóan meghaladja az 5%-ot. A munkanélküliség mérséklődik, a foglalkoztatottság ismét nő. A külső hiányok mértéke kevéssé változik 2002-höz képest, de a folyó fizetési mérleg deficitje a GDP arányában 3.4%-ra csökken. A 2002. évihez képest mérséklődik a GDP-hez mért államháztartási hiány is.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330