Előfizetői tartalom

Tiszta vizet a pohárba: néhány szó a MOL finanszírozási képességéről (korr: OMV eladósodottság)

Portfolio
Valamit nem igazán értettünk a Beopetrol pályázat eredményhirdetését követõen. A legtöbb megjelent kommentárból az tükrözõdött vissza, hogy a MOL gyakorlatilag megmenekült egy újabb, összességében immár a finanszírozási képességeit feszegetõ akvizíciótól. Elkezdtünk számolgatni; vajon mekkora összeget tudna kifizetni a MOL 2003 második felében az INA tranzakció pénzügyi zárását követõen is? Az eredmény több mint meglepõ, s remélhetõen megnyugtató is. Számításaink szerint ezen összeg - értelemszerûen bizonyos konzervatív feltételezések mellett - 460 m USD. A finanszírozási helyzetet érdemesnek tartottuk nemzetközi összehasonlításban is megvizsgálni. Átlag feletti eladósodottsági mutatókat találtunk, ennek azonban többnyire jól meghatározható okai vannak. Megítélésünk szerint összességében távolról sem kell aggódni, ha felbukkan a horizonton egy 100 m eurós akvizíció, különösen az igen kedvezõ feltételek (kamatprémium) mellett aláírt 750 m eurós szindikált hitel mellett. Az akvizíciók megítélésének kritikus pontját távolról sem a finanszírozásban, hanem sokkal inkább megvásárolt vállalat integrációjában, s az adott vételár mellett realizálható megtérülésben látjuk.

Cikkünk előző verziójában az OMV esetében a ténylegesnél kisebb nettó hitellel számoltunk. A korrkeció elvégzése után az osztrák versenytárs saját tőkére vetített eladósodottsága enyhén meghaladja a MOL eladósodottságát. A finanszírozási lehetõségek. A MOL hosszú távú stratégiájában 40%-os eladósodottsági mutató került meghatározásra kívánatos felsõ limitként....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés