Előfizetői tartalom

Egy min. 60 mrd Ft-os időzített bomba ketyeg

Portfolio
Vájt fülűek már hallják a ketyegést. A robbanás május-júniusra tehető. Ekkora ugyanis már a napnál világosabb lesz, hogy az idei gyógyszerkasszában tervezett 60 mrd Ft-os megtakarítás nemcsak nem érhető el, hanem a tavalyi összeg fölé fog emelkedni jelentősen a deficit. Azon strukturális reform, átfogó átalakítás, melyet tavaly szeptember-december között tervezett kialakítani az OEP a gyógyszerpiaci szereplőkkel lefolytatandó tárgyalások alapján, még csak délibáb formájában sem rajzolódott ki. Az újonnan kihirdetett árak és támogatási szintek feltehetően egy minimális, 8-10 mrd Ft-os megtakarítást eredményezhetnek változatlan fogyasztási volumen és struktúra mellett. A kétszámjegyű fogyasztás bővülés mellett azonban nem kérdéses, hogy hónapokon belül világos lesz; a tavalyi 240 mrd Ft-nál magasabb deficitre lehet számítani 2004-ben. Az államháztartási hiány egyre szenzitívebb kérdés, a terhek lakosságra terhelését politikailag nem fogja vállalni a kormányzat, így egyelőre egy hatalmas gyógyszergyártók-OEP csata képe körvonalazódik az év közepére. A tét több tíz milliárd forint lesz.

A probléma gyökerei. A hazai gyógyszerfogyasztás kétszámjegyű mértékben bővült az elmúlt években. A támogatási struktúra a piac minden résztvevője szerint torz: a 90%-ban és 100%-ban támogatott készítmények átlag feletti forgalom bővülése meglökte a gyógyszerkassza hiányát. Gyakorlatilag azonosíthatók azon készítmények, melyek robbanásszerű felfutása a hiány...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái