Előfizetői tartalom

Parázslik a benzinár: a kormány októbertől áfát csökkent, az ellenzéknek van jobb javaslata

Portfolio
Gurcsány Ferenc miniszterelnök külföldi útjáról hazatérve bejelentette, hogy a kormány a 300 Ft-os benzinárhoz közeledve a januárra tervezett ÁFA csökkentést (25%-ról 20%-ra) októberre előre hozza. Ez 290 Ft-os fogyasztói árnál 10 Ft-os csökkenést eredményezne. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese arra szólította fel a MOL-t, hogy a jelenlegi helyzetben áldozzon profitjából az alacsonyabb árak érdekében. Az ellenzéki oldal szerint lényegesen többet is lehetne tenni az árcsökkentésért; a kormány most meghozott döntésével csak azt az adótartalmat adja vissza, melynek befolyásával egyébként sem számolt. A Fidesz szerint az európai átlagnál magasabb jövedéki adó csökkentésével is ármérséklődést lehetne elérni.

A kormányzati áldozat... Gyurcsány Ferenc szerint a kormányzat az idei költségvetés tervezésekor 240-250 Ft üzemanyagárral számolt. Azon tényhelyzetből kiindulva, hogy a 95-ös benzin ára január elején 232 Ft volt, tételezzük fel, hogy 240 Ft volt a tényleges számítási alap a költségvetésben. Ennek ÁFA tartalma 48 Ft. 290 Ft-nál a 25%-os ÁFA tartalom 58 Ft literenként....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái