Üzlet

Értékes magyar befektetések: 30%-os hozam az elvárás

Portfolio
A régióban az 1990-es évek közepe óta aktív kockázati tőkebefektető, The Riverside Company alapítója, partnere, vezetői révén számos szálon kötődik hazánkhoz. Miközben a nagymúltú Salgglas esetében lassan a kiszállás válik időszerűvé, a professzionális befektető portfóliójába december végén egy újabb, jelentős növekedési potenciállal kecsegtető magyar társaság, a világ 60 országában jelen lévő Diatron került.

Milyen szemléletmód jellemzi a professzionális befektetők döntéseit? Lesz-e újabb tőzsdei bevezetés a Budapesti Értéktőzsdén? A befektetések kapcsán Nagy István alelnökkel beszélgetett a Portfolio.hu.

1 2

Egy 100 millió dolláros új alap.
Portfolio.hu: Hogyan mutatható be a Riverside?' title='
Nagy István: A vállalat 1988-as alapítása óta közel 120 felvásárlást bonyolított le; csak tavaly 15 befektetés történt. A cél megfelelő méretnagysággal rendelkező, nyereséges, jól vezetett, saját szakterületén a piacvezető szereplők közé sorolható kis- és középes méretű cégek többségi tulajdonának megszerzése. A vezetőséggel együttműködve a Riverside portfólió vállalataiban beruházások, termékpaletta bővítések, megnövelt kutatás-fejlesztés és/vagy stratégiai bővítések révén törekszik a fejlődésre.

A Riverside 1990-ben kezdte meg működését Európában, ahol eleinte szaktanácsadást nyújtott ügyfeleinek közép-európai cégek privatizációja és átszervezése terén. A társaság 1997-ben hozta létre első európai régió-specifikus befektetési alapját, a Riverside Central Europe Fund (RCEF) 25 millió dolláros befektethető tőkével jött létre. 2003-tól kezdve a régió helyett egyre inkább Európa egésze került előtérbe. Az újabb alap, a Riverside Europe Fund II (REF II, cégvásárlások kezdete: 2002 augusztus, zárása 2005 december) 40 millió eurónyi tőkét fektetett be.

Portfolio.hu: Milyen befektetések köthetőek a Riverside nevéhez a régióban?' title='
Nagy István: Már értékesített befektetéseink közé tartozik Csehországban a fogászati anyagok gyártásával foglalkozó Spofa Dental, a csiszolóanyag gyártó Carborundum és a beltéri falfesték gyártó Primalex, Lengyelországban pedig a régió vezető nyomás- és hőmérő gyártója, a KFM és az építési anyagokat gyártó Megachemie.


Portfóliónkban immár kettő magyar vállalat található: az 1997 decemberében vásárolt Salgglas és a legutóbbi, 2005 decemberében lezárt tranzakció révén a Diatron.

Portfolio.hu: Milyen erősségekkel bír a magyar portfólió-vállalatok közül a Salgglas?

Nagy István: Az 1997 decembere óta portfóliónkba tartozó salgótarjáni Salgglas Magyarország legnagyobb üvegfeldolgozó gyára, amely edzett és ragasztott üveget gyárt, sík és hajlított kivitelben. A 15 millió eurós árbevétellel jellemezhető vállalat a Suzuki magyarországi leányvállalatának legnagyobb szélvédő és oldalüveg beszállítója, de a pótalkatrész piacra is szállít szélvédőt. Az autóiparnak szállított üvegek mellett a vállalat számos, különböző iparágban működő regionális gyártót szolgál ki. A Salgglas felvásárlása óta a Riverside több befektetést is finanszírozott, melyek lényegesen megnövelték a gyártáscsarnokok hatékonyságát. A megvásárolt berendezéseket hozzájárultak ahhoz, hogy a cég versenyképesebb legyen saját piaci szegmensén belül.

Portfolio.hu: Nyolc év után időszerűvé válik a kiszállás kérdése... Gondolkodnak a Budapesti Értéktőzsdén nyilvános kibocsátással történő exitben?

Nagy István: A régióban eddig egyszer, 2005 első felében hajtottunk végre (részleges) tőzsdei exitet, ekkor az ipari szelepeket, szerelvényeket gyártó lengyel Zetkama kisebbségi pakettjét értékesítettük, 4 millió dolláros IPO-értékkel. E cég megállta a helyét a lengyel tőzsdén. A 2004-es varsói IPO boom utáni évben, tavaly, sok cég árfolyamértéke jelentősen csökkent, míg a Zetkama részvények 30%-kal növekedtek.

Összességében nem tartjuk annyira likvidnek a Budapesti Értéktőzsdét, hogy egy közepes méretű társaságot, mint a Salgglas tőzsdén keresztül adjunk el. A célunk, hogy olyan jól menedzselt cégcsoportból szálljunk ki, amely felkelti szakmai befektetők figyelmét. Portfólió-vállalataink döntő többsége stratégiai befektető tulajdonába került. Ez a cikk folytatódik
1 2
GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
SZG_9276
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-170645890