Előfizetői tartalom

Richter és felvásárlások: érdemes-e akvizíció után venni?

Barát Szabolcs, CFA
Kirobbanó árfolyam növekedést produkáltak a Richter és az Egis részvényei a pénteki kereskedésben, melyben szerepet játszhatott a szektortárs Pliva-ra tett vételi ajánlat is, bár a régió többi fontosabb gyógyszercégének papírjai nem mutattak hasonló jelentős árfolyam elmozdulást. A horvát vállalat részvényeit az izlandi Actavis szemelte ki, s az ajánlat P/E alapú árazási mutató alapján a régiós gyógyszerszektornál magasabbra értékelte a Pliva-t. Óvatosságra inthet azonban: - az a tény, hogy az elmúlt évek régiós gyógyszeripari tranzakciói csupán néhány napos ideiglenes hatással bírtak a P/E alapú árazási szintekre, ugyanakkor közép- illetve hosszú távon nem voltak képesek 5-10%-os mértékben sem befolyásolni azt; - a Pliva P/E alapú árazása a horvát cég válságos időszaka miatt nem mérvadó.

Tranzakció árazás és Richter. A tranzakciók tőzsdei árazásra gyakorolt hatását - a társaság méretéből, illetve a részvények likviditásából kifolyólag - a Richteren keresztül tartjuk érdemes áttekinteni. Az alábbiakban tehát azt vizsgáljuk meg, hogy az elmúlt évek jelentősebb régiós gyógyszeripari tranzakciói milyen hatással voltak a Richter P/E alapú árazási szintjére....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái