Előfizetői tartalom

Richter és felvásárlások: érdemes-e akvizíció után venni?

Kirobbanó árfolyam növekedést produkáltak a Richter és az Egis részvényei a pénteki kereskedésben, melyben szerepet játszhatott a szektortárs Pliva-ra tett vételi ajánlat is, bár a régió többi fontosabb gyógyszercégének papírjai nem mutattak hasonló jelentős árfolyam elmozdulást. A horvát vállalat részvényeit az izlandi Actavis szemelte ki, s az ajánlat P/E alapú árazási mutató alapján a régiós gyógyszerszektornál magasabbra értékelte a Pliva-t. Óvatosságra inthet azonban: - az a tény, hogy az elmúlt évek régiós gyógyszeripari tranzakciói csupán néhány napos ideiglenes hatással bírtak a P/E alapú árazási szintekre, ugyanakkor közép- illetve hosszú távon nem voltak képesek 5-10%-os mértékben sem befolyásolni azt; - a Pliva P/E alapú árazása a horvát cég válságos időszaka miatt nem mérvadó.

Tranzakció árazás és Richter. A tranzakciók tőzsdei árazásra gyakorolt hatását - a társaság méretéből, illetve a részvények likviditásából kifolyólag - a Richteren keresztül tartjuk érdemes áttekinteni. Az alábbiakban tehát azt vizsgáljuk meg, hogy az elmúlt évek jelentősebb régiós gyógyszeripari tranzakciói milyen hatással voltak a Richter P/E alapú árazási szintjére....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés