Előfizetői tartalom

MOL profit: feltört az olaj

Rekord szintű nettó profitot ért el a MOL a harmadik negyedév során, jelentősen meghaladva az elemzői várakozásokat, miközben a cég üzemi eredménye a valaha elért második legmagasabb értékű lett. A nettó profit a pénzügyi eredmény és a hazai 100%-os adókedvezmény következtében 65%-kal meghaladta a konszenzust. A gyorsjelentés legfontosabb tényezői az alábbiak szerint foglalhatóak össze: - jelentős pozitív meglepetés mind üzemi, mind nettó szinten; - kismértékű növekedés az upstream divízióban; - részben az alacsony bázis miatt jelentős növekedés a downstream üzletágban; - fordulat a vegyipari környezetben; - jelentős pénzügyi profit; - 100%-os beruházási adókedvezmény 2006-ra is: ezen - az elemzői modellekben jellemzően eddig nem számszerűsített tényező - nélkül számolva a nettó profit 31%-kal haladta meg a konszenzust. A gyorsjelentés következtében - a negatív iparági környezet ellenére - várhatóan tovább emelkednek majd az elemzői EPS várakozások, melynek folytán az árfolyam is pozitív reakciót mutathat. Az árfolyam növekedéshez hozzájárulhat az is, hogy a MOL PE alapú árazása historikusan alacsonynak tekinthető, s az INA IPO következtében kiújulhatnak a MOL horvát cégben történő esetleges további részesedés vásárlására vonatkozó várakozások, ami hosszabb távon újabb növekedési és reorganizációs sztorit jelenthet a MOL befektetői számára.

A rekord profit okai. A MOL üzemi eredménye 14, nettó profitja pedig 65%-kal haladta meg a portfolio.hu által összeállított konszenzusban szereplő értéket.Mi okozta a várt feletti üzemi profitot? Az üzemi profit pozitív meglepetését elsősorban a finomítás-kereskedelem (downstream), divízió okozta, de - ahogyan az a világ vezető olajcégeinél is tapasztalható volt - a vegyipar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés