Előfizetői tartalom

Gyógyszertörvény: mennyit ér MOST az Egis és a Richter? (Korr: újabb értelmezés - pozitív tényező)

Megszavazta a Parlament a gyógyszer-gazdaságossági törvény végleges(?) verzióját, mely az Egis és a Richter befektetők számára érdekes szabályozások közül az alábbi főbb pontokat tartalmazza: - 12%-os visszafizetés minden támogatott termék támogatásának arányában; - 5 m Ft-os orvoslátogatói licenszdíj minden évben; - a sávos gyártói befizetések alapja 287 mrd Ft. - a kassza 9%-os túllépéséig a gyártók és a költségvetés közösen finanszírozza a hiányt (a gyártók terhei egyre nagyobbak a hiány növekedésével); - 9%-os túllépés felett a gyártók 100%-ban finanszírozzák a hiányt; - a hiány finanszírozására vonatkozó paragrafust a törvény borzasztó kacifántosan fogalmazza meg, ami számunkra nem egyértelmű, ugyanakkor az EÜM ma reggel megerősítette, hogy a törvényalkotó célja az, hogy a gyártók a hiányt a támogatott készítményeire kifizetett támogatási összeg előző évihez mért többletének arányában fizessék meg. Alábbi írásunkban a fenti szabályozások profit hatását számszerűsítjük. Cikkünk korábbi - 09:50-kor publikált - verziójában azzal az EÜM-től reggel kapott információval számoltunk, mely szerint a törvényalkotó célja az, hogy támogatott készítményekre kifizetett támogatási összeg arányában fizessék meg a hiányt a gyártók. Az EÜM által pontosított törvény értelmezés az Egis és a Richter számára pozitív tényezőnek számít, hiszen megítélésünk szerint az ezen két társaság termékei után kifizetett támogatások összege nem emelkedik majd 2007-ben az idei évihez képest, így sávos befizetéssel nem kell számolniuk. A módosításokat dőlt betűvel vezettük végig írásunkon.

A törvény: még nincs vége?. A tegnapi zárószavazáson a Parlament elfogadta a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, melynek azonban még több próbát is ki kell állnia: a gyártók ugyanis lapértesülések szerint arra kérték az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje vissza az Országgyűlésnek, s várhatóan megtámadják a jogszabályt majd azt az Alkotmánybíróságon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés