Előfizetői tartalom

Heim: "Ki teremt részvényesi értéket és ki nem, avagy van-e értelme 40 ezer Ft felett kivásárolni a MOL-t?"

Portfolio
Heim Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója kemény kritikát fogalmaz meg a MOL és az OMV között kialakult párharcról. Miközben egyre több szakember is elhibázottnak tartja a MOL saját részvény vásárlását, Heim úgy gondolja, hogy ebben a játszmában elsősorban az OMV hibázott. Ha valaki részvényesi értéket rombol, akkor az az OMV. Az osztrák cég ugyanis rendelkezésre álló tőke nélkül úgy kezd bele egy saját magához viszonyított óriás akvizícióba, hogy még az előző akvirálásaiból (román Petrom, Petrol) sem tudott jelentős értéket teremteni a részvényesek számára. A MOL számára viszont a hatalmas cash flow tömeg mellett, értelmezhető akvizíciós célpont hiányában nincs más racionális döntés mint a saját részvény vásárlás.

Heim Péter befektetői szemmel kifejezetten bosszantónak tartja az OMV Financial Times-nak adott nyilatkozatát, miszerint a MOL saját részvény vásárlásaival értéket rombol. Bár jónáhány hazai elemző is megfogalmazta ugyanezen véleményt, Heim szerint a 5%-os (deviza alapú) finanszírozási költségnél 11-12-es P/E értéken végrehajtott saját részvény vásárlás nem más mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái