Előfizetői tartalom

Richter: Ft K.O.

Igen negatív második negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Richter ma reggel: a konszolidált üzemi eredmény ugyan csak 7%-kal marad el a várttól, a nettó profit azonban a forint negyedév végi erősödése miatt csak mintegy fele a konszenzusban szereplő értéknek. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - további jelentős belföldi bevétel csökkenés az alacsony bázis ellenére; - folytatódó lejtmenet az amerikai piacon; - gyenge orosz teljesítmény, amit azonban a többi FÁK tagállam (elsősorban Ukrajna) ellensúlyozni tudott; - üzemi szinten stagnáló profit; - a forint negyedév végi erősödése miatt hatalmas, csaknem 7.5 mrd Ft-os pénzügyi veszteség; - 1995 óta nem látott alacsony negyedéves nettó profit; - a lengyel piac átállt zloty elszámolásra, ami a régiós devizák együttmozgása miatt pozitívan értékelhető. A gyorsjelentés következtében a tegnapi árfolyam csökkenés után további lejtmenetet valószínűsítünk, hiszen az elemzők nagy része nem számolt ilyen jelentős mértékű pénzügyi veszteséggel. Bár a részvények árazása nem tekinthető magasnak (hisztorikus viszonylatban pedig kifejezetten alacsony) a forint trendszerű erősödése, illetve az ettől való félelem várhatóan jelentős mértékben csökkenti majd az EPS konszenzust az elkövetkező hetekben.

Az a fránya forint.... Az alábbi táblázat a konszenzus és a tény számok összevetését tartalmazza, melyből látható, hogy bevétel és fedezeti szinten a társaság a vártnak megfelelő számokat tett közzé, míg a konszolidált üzemi profit, és főként a nettó eredmények tekintetében túlzottan optimisták voltak a becslések. A nettó profitok esetében egyébként érdemes megfigyelni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés