Előfizetői tartalom

"Vér folyik" a magyar vállalati hitelek miatt, de a bankok is szenvednek

Portfolio
Heti százas nagyságrendben szerzett tudomást a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége arról, hogy eddig kiválóan törlesztő vállalati banki ügyfeleknek a 10-15 éves kapcsolat ellenére is megszüntették a kereskedelmi bankok a forgóeszköz-hiteleiket - vázolta a magyar vállalati hitelezés rendkívüli helyzetét egy mai konferencián Futó Péter, a szervezet elnöke. Még az olyan ügyfelek is, akiknek több a betéte, mint a hitele, az eddigieknél jóval nagyobb kamatfelárral jutnak forrásokhoz a bankoktól - erősítette meg a vállalatok aggodalmát a rendezvényen Sinkó Ottó a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója. A bankokat most nem a profitéhség vezérli, hanem a túlélés, és nem tehetnek mást a recessziós kilátások és a komoly külső pénzpiaci zavarok mellett, mint óvatosabbá válnak a hitelezésben, ez a piacgazdaság törvényszerűsége - reagált a felvetésekre Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke. Legalább egy évig drágább hitelekre kell felkészülni a bankszektort (is) jellemző komoly bizalomhiány miatt - vázolta a kilátásokat Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Súlyos problémák, tartósan "Sajnos már folyik a vér" a magyar vállalatok gazdálkodásban a banki hitelkondíciók miatt, a forintalapú konstrukciók esetén is - hangsúlyozta a Napi Gazdaság konferenciáján Futó Péter. A több mint 50 szövetség tapasztalatait tolmácsoló vállalatvezető azt szorgalmazta, hogy minél több likviditást pumpáljon a gazdaságba részben az EU-s pályázati...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés