Üzlet

Jön a hír, megőrülnek a spekulánsok - Így megy ez...

Portfolio
A Phylaxia örült sikerét látva megnéztük az elmúlt három év tapasztalatait, hogy is működnek a nagy megtépések a hírekre ugró, szükségszerű információkat sokszor mellőző kis papírok piacán. A kicsik egymásnak passzolják a stafétabotot, az egyik nagy emelkedése után a vad spekulánsok ráugranak a másikra. A lényeg, hogy legyen hír, sokszor még az is mindegy, hogy az milyen.
A bika piaci nagy ugrándozásokat néztük meg a small capek esetében az elmúlt három évben. A spekulánsok a hírek beérkezésére rögtön ugranak, a Felügyelet által pásztázott magyar ugaron az sem csoda, ha a bejelentés előtt elkezd már mocorogni a részvény piaca. Az persze, hogy a hír egyáltalán bármi konkrétummal is szolgál-e a részvényeseknek, tökéletesen mindegy. A dörzsöltebbek jól keresnek, és persze sok olyan kisbefektető is van, aki nagy veszteségek útján tanul bele a small capek világába.

Az elmúlt években a bull piac idején a spekulánsok által űzött econet.hu, Genesis, Humet és Phylaxia piacát vizsgáltuk meg. Szép jövőt ígérő hírekből mindenhol volt bőven, ráadásul piacokon átnyúló hatással. Amikor ugyanis egy hír keltette lendület elfogyott az egyik részvény piacán, jöhetett az addig parkoló pályán pihenő másik papír, amit el lehet kezdeni brutálisan tépni.

' title='
2006 elején kezdtük a vizsgálódást, a Humet valami nagyon brutális szárnyalást produkált 18 limitesen emelkedő napot követően. Az árfolyam 20 forintról 148 forintig szállt, ehhez mért kézzelfogható eredményeket, bejelentést nem láttunk. A hírek között böngészve persze találtunk tűzre valót, a Humet a Nova Papír többségi részesedésének megvásárlását jelentette be.

Klikk a képre!
A nagy hurrá optimizmus gyorsan megfertőzte a többi kicsi piacát is, az akkoriban a Ceva Phylaxia peren kattogó Phylaxia részvényesek is belevettek szeretett papírjukba, majd jött az econet, aztán a Genesis. Egészen 2006 közepéig tartott a lendület, mikor Rényi Gábor Genesis vezér megtörve a "csendet" már arról nyilatkozott, hogy a részvények akár igazi blue chipek is lehetnek.

Gyorsan lendültek is a napelemgyártásra ráálló Genesis részvényei még 323%-ot, majd a befektetőket kínai álomba ringató econet kezdett emelkedésbe. Nem sokkal később már érkeztek is a tőkeemelős történetek 2007-ben, az amúgy lépésképtelen cégek piacáról. A Humet zárt közben kezdett 6 forintos részvényeket bombázni a bennfenteseknek, ami úgy tűnik az akkoriban 50 forint felett álló részvények piacán nem különösebben érdekelte a spekulánsokat. Vettek egy mély levegőt és rányomtak a buy-ra, aztán megint egy kör, melynek során a spekulánsok végigmentek az összes kis likviditású papíron.

2007. februárban már az hajthatta a spekiket, hogy az econet áprilistól ama nagy BUX index tagja lesz. Volt talomban akvizíciós hír is, az econet az Est Médiába vásárolta be magát. Aztán a Phylaxia kezdte sokkolni a közönséget a folyamatos tőkeemelésekkel, melyek egy része akvizícióra, másik része a fogytában levő tőke pótlására ment el. A kisbefektetők az április végére már kézzelfoghatóvá váló részvény aprózás (negyedelés) hírére teljesen bezsongtak, 40Ft-os szintre kergetve az árfolyamot a hangzatos tervek bűvkörébe burkolózva. Fundamentumokról, eredményességről talán nem is véletlenül egy szó sem esik.

Klikk a képre!
Ezek után igazi nagy robbanásra már csak a Genesis volt képes, mely sztori igencsak hajaz a Phylaxia mostani fogására. A társaság ugyanis bejelentette, hogy az árfolyam duplájának megfelelő értéken, 2,800 forinton fog tőkét emelni. Persze a befektetők a nem létező fundamentumokat felismerve később ismét elkezdték önteni a papírokat, mely akár a Phylaxia részvények jelenlegi eszeveszett száguldását látva is valós kimenet lehet.

Klikk a képre!
Nem véletlenül, a Portfolio.hu mindig is óva intette a kisbefektetőket a kiemelten magas kockázatokkal bíró részvények piacától. A hírek hatására meginduló száguldást csak igazán edzett spekulánsoknak lehet javasolt meglovagolni, bár sok esetben még ők is borulhatnak a nyeregből.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde