Előfizetői tartalom

Új csillag van születőben - Mennyit érhet az RFV?

Sándor Dávid
A mai naptól részvénykibocsátásba kezdő RFV a magyar parketten egyedüliként energia hatékonyság növelő beruházásokat hajt végre, kivéve részét az üvegházhatású gázok elleni küzdelemből. Ennek ellenére az RFV nemcsak a környezettudatos tőzsdei vállalatokat kereső befektetők fantáziáját kell, hogy felkeltse, hiszen a 2,750 forintos kibocsátási ár a potenciális növekedési lehetőségek fényében vonzónak tűnik. Azt feltételezve, hogy a már meglévő projekteken túl kizárólag a Fejér megyei beruházást indítja el a társaság (ami egy meglehetősen konzervatív feltételezés), 3,080 forintos részvényenkénti fair érték adódik a diszkontált cash flow alapú számításaink során, 2.4 millió darabnak feltételezett (tőkeemelés utáni) részvényszám és 15%-os diszkont alkalmazása mellett. A peer group-pal összehasonlítva mindazonáltal magasnak tűnhet a kibocsátási ár, 2009-es P/E alapon 15%-os diszkontot feltételezve ugyanis 1,780, míg 2010-es becsléseket figyelembe véve 1,590 forintos fair érték adódhat a papírokra. Érdemes azonban kiemelni, hogy a peer group-ba tartozó vállalatok elsősorban közszolgáltató cégek energia hatékonyság növelést végző melléktevékenységgel, így a velük való összehasonlítás fenntartásokkal kezelendő, az RFV ugyanis kifejezetten energia megtakarításból megtérülő beruházásokra fókuszál. Ráadásul a most induló tőkeemelés, az így elérhetővé váló hitelforrások és az ezekből finanszírozhatóvá váló új projektek komoly növekedési sztorival kecsegtethetnek.

Mi az az ESCO?. Az elsősorban energetikai megtakarításokból megtérülő beruházásokat végrehajtó RFV a magyar parketten az egyetlen olyan szereplő, mely a több országban nagy sikereket arató ESCO (Energy Saving Company) szolgáltatások terén tevékenykedik. Bár a legtöbb magyar fülnek az ESCO szolgáltatások talán ismeretlenül csengnek első hallásra, a szülőhelynek számító...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés