Előfizetői tartalom

Nabucco, elsőkézből - interjú Bayer Mihály Nabucco-ügyi nagykövettel

A Nabucco gázvezeték 2002-ben került be a köztudatba, ekkor tárgyalt először egymással az osztrák OMV, a magyar MOL, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz (mára BEH EAD) és a török Botas. Időközben az európai egység szemben találta magát a török érdekekkel, így a vezeték megépítéshez szükséges jogi alapok megteremtése igencsak elhúzódott. Magyarország - egyedüliként a partnerországok között - nagykövetet nevezett ki a politikai folyamatok felgyorsítására, aki komoly szerepet játszott a nemrég megkötött ankarai kormányközi megállapodás létrejöttében. A portfolio.hu Bayer Mihály Nabucco-nagykövetet kérdezte az ankarai egyezmény jelentőségéről, a gázvezeték megépítésnek kilátásairól és Magyarország gázellátásáról.

Ankara, és ami utána van. Portfolio.hu: Megszületett a régóta várt kormányközi megállapodás a Nabucco támogatásáról. Ez pontosan mit jelent a projekt életében? Bayer Mihály.: A Nabucco-megállapodás véleményem szerint mérföldkő. Vannak, akik szerint áttörés, ezt is hajlandó vagyok elfogadni, ugyanis a projekt megvalósulásához két alapvető feltételt a kormányoknak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés