Előfizetői tartalom

Kalóztörténet, romantika nélkül

Gereben Ágnes
Augusztus 20-án reggel a Moszkva melletti Cskalov katonai repülőtéren három Il-76-os gép szállt le. Egyiken az Arctic Sea nevű, július 24-én állítólagos kalózok által elfoglalt, majd a fél orosz hadiflotta, köztük több atom tengeralattjáró által rejtélyes módon kiszabadított hajó legénységének 8 tagja tért haza. Egy másik repülőről röviddel ezután kipofozták és a tévékamerák előtt látványosan hétrét görnyesztve a kijárathoz taszigálták a hátrabilincselt kezű, orosz nemzetiségű (de észt, lett és orosz állampolgárságú) kalózokat. Majd a harmadik Il-76-ost elhagyták az ügy kivizsgálását már az óceánon elkezdő, frissen borotvált, délceg és nagyon büszke nyomozók.

Õket a fegyveres erők minisztériumaiból megszámlálhatatlan, lefüggönyözött buszon kivonuló tábornokok hada fogadta, mivel mindnyájan részesei akartak lenni a különös - talán katonai, talán titkosszolgálati - diadalnak, amelyből, mint látni fogjuk, még jókora vereség is lehet. A meglepően vézna, rongyos kalózok szemét bekötötték, és a sztálini diktatúra idejéből...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái