Előfizetői tartalom

Lesz-e újabb földgáz háború?

Erre még korai lenne válaszolni, hiszen a javarészt kulisszák mögé szorított, változó sikerrel folyó orosz—európai szembenállás egyik fő terrénuma éppen északkeleti szomszédunknak a földgáz tárolásával és szállításával kapcsolatos tevékenysége. Hogy ez milyen konfliktusokat indukál, az megmutatkozott a csütörtökön Moszkvában lebonyolított, feszült megbeszélésen is, amelynek tárgya az orosz—ukrán földgáz kereskedelem új feltételrendszere volt.

A felek januári megállapodásának megfelelően az ukrán Naftogaz a 2009. év minden hónapjának 7. munkanapjáig kifizette az előző havi orosz szállítások ellenértékét. Ezt a Gazprom minden egyes alkalommal leplezetlen bosszúsággal és dramaturgiailag programozott késedelemmel vette tudomásul. A januári Putyin—Timosenko megállapodásban ugyanis az szerepelt, hogy ha az ellentételezés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés