Előfizetői tartalom

MOL: rekord profit, kis meglepetés

A várakozásoknál magasabb profit számokat tett közzé ma reggeli gyorsjelentésében a MOL, mely a forint erősödés által generált pénzügyi nyereség nyomán rekord nagyságú nettó profitot ért el. Az üzemi szintű teljesítmény azonban a hatalmas mértékben romló iparági környezet miatt igen gyengén alakult, s mindössze 2%-kal haladta meg a várakozásokat. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai az alábbiak voltak: - a szénhidrogén termelés mélypontra esett, így az upstream profit megfeleződött; - a downstream divízió minimális profitját a kimagasló készlet átértékelődés húzta fel; - a stabil eredményességgel bíró gázüzletág súlya egyre nagyobb a csoporton belül; - a forint erősödése nyomán a pénzügyi profit több mint 100 mrd Ft lett; - az eladósodottság a forint erősödése miatt mérséklődött a kimagasló első negyedéves szintről. A gyorsjelentés következtében véleményünk szerint nem fog érdemi árfolyam mozgás kialakulni a mai kereskedés során, hiszen a befektetők által a leginkább nyomon követett üzemi szintű teljesítmény csak 2%-kal lett jobb a vártnál. A részvény árazása nem tekinthető alacsony sem hisztorikus, sem pedig relatív viszonylatban, s a profit kilátások javulására egyelőre nem utalnak az iparági adatok.

Giga pénzügyi profit. A várakozások és a tény számok összevetését mutatja be az alábbi táblázat. A számokat tisztítottuk az E.On-nal szembeni egyszeri tételtől, mely a gázüzletág eladás utólagos vételármódosításhoz kapcsolódó kötelezettség kivezetésből adódik, s melynek összege 14.2 mrd Ft volt, valamint az INA átértékelésének 17 mrd Ft-os összegétől is (adóhatással...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés