Előfizetői tartalom

Nabucco: "megfojtatása következik"

Gereben Ágnes
Ahogy Fülig Jimmy mondaná: "megfojtatása következik". Az Oroszországot elkerülő földgázvezeték megálmodói a potenciális exportőrök között kezdettől kiemelt szerepet szántak a Kaspi-tengeri térség két földgázban mérhetetlenül gazdag országának, a diktatórikus berendezkedése ellenére viszonylag nyugodt és gazdasági szempontból kiszámíthatónak tekintett Türkmenisztánnak és Azerbajdzsánnak. Július vége óta azonban drámaian romlik a viszony a hivatalosan köztársaságnak nevezett két posztszovjet állam között. Az egyelőre "verbális háborúnak" nevezett konfliktus kirobbantója Ashabad, amelynek 2007 elején megválasztott elnöke, az 52 éves Gurbanguli Berdimuhammedov mostanában egyre durvább módszerekkel védi hazája energetikai érdekeit.

Múlt hétfőn például az államfő bejelentette, hogy a türkmén tengeri határok védelmére korszerű katonai támaszpontot létesítenek a Kaspi tengeren. "Utasításomra", közölte az államtanács ülése után, "elkezdődött a Kaspi-tenger országunkhoz tartozó partszakaszának megerősítése, az idegen behatolás megakadályozására". A támaszpont feladata lesz többek között a közeljövőben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái