Előfizetői tartalom

Rejtélyes játszmák az Opel körül

Gereben Ágnes
Csak úgy potyognak a csontvázak a szekrényből azóta, hogy szeptember 10-én bejelentették: a régóta súlyos likviditási gondokkal küzdő Opel autógyár részvényeinek 55 százalékát a kanadai--osztrák Magna és az orosz Szberbank által alapított konzorcium veheti meg. A General Motors megtart 35 százalékot, a fennmaradó részen pedig új munkaszerződésük értelmében a német cég dolgozói osztoznak. Noha a végleges megállapodás csak november végén kerül tető alá, a világszerte gyanakvással fogadott orosz vevő máris bejelentette, hogy a legelső adandó alkalommal eladja részesedését. A kedvezményezett a padlót fogott orosz autógyártás valamelyik nagyvállalata vagy a szintén orosz Külkereskedelmi Bank lesz.

A Putyin kormányfő legszűkebb köréhez tartozó German Gref Szberbank elnök -- 2000 májusa és 2007 szeptembere között az orosz kormány gazdasági minisztere - a Reutersnek, majd a Financial Times-nak is azt a meglepő kijelentést tette, hogy nem tekinti stratégiai befektetésnek az Opel megvételét. "Ha orosz részről biztos alapokon álló ipari partnerre találunk, készek vagyunk eladni...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái