Előfizetői tartalom

Gyanús az ukrán olajstop

Gereben Ágnes
Hivatalosan a rossz időjárási viszonyokkal magyarázta a lvovi terület katasztrófavédelmi vezetője, hogy szerda hajnalban, helyi idő szerint 4 óra 15 perckor leállt a kőolajszállítás a Barátság vezeték ukrajnai szakaszán. A közvetlen kiváltó ok a nagy tömegben leesett hó és a viharos szél miatt megszakadt áramszolgáltatás volt. Emiatt Brody körzetében megszűnt a kőolaj továbbítása a Brody—Kárpátok—államhatár útvonalon. Kozlov településen villanyáram nélkül maradt az Ukrtransznafta, az ukrán szállítóvállalat tulajdonában lévő Karpati kőolaj továbbító is. A helyi hatóságok közleményében az áll, hogy folyamatosan dolgoznak az elektromos vezetékek helyreállításán, mire azonban végeznek az egyik szakaszon, egy másikon szakad meg az áramszolgáltatás. Az Oroszországból és Kazahsztánból Közép- és Nyugat-Európába irányuló tranzitforgalmat, mint mondták, más továbbító állomásokra terelik.

A mintegy 6000 kilométeren húzódó Barátság a világ legnagyobb kőolajvezeték rendszere, amelynek északi ága Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Németországig húzódik, a déli pedig Ukrajnán, Csehországon, Szlovákián keresztül Magyarországig nyúlik. Az orosz kőolajexportnak közel a fele, 70—80 millió tonna áru a Barátság vezetéken halad át, többnyire...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái