Előfizetői tartalom

Borul a dél-kaukázusi status quo

Gereben Ágnes
A nagyhatalmak a maguk hosszú távú gazdasági expanziójának rendelik alá, és ennek érdekében dróton rángatják a Kaukázus déli részén egymással perben—haragban álló, évszázados etnikai és birodalmi sérelmeket melengető államokat. Erről szól a mégoly efemer, ám az érintett országokban, főként pedig Azerbajdzsánban már így is mérhetetlen felháborodással fogadott török--örmény megbékélés, amely tényleg történelmi fordulatot hozhatna a térség életében - ha a világ több tapintattal és megértéssel kezelné a drámai fejleményeket.

Amihez éppen elég indokot szolgáltatna, hogy a Kaspi tenger vidékén, sőt Közép-Ázsia távolabbi részein kitermelt kőolaj és földgáz ebből a régióból -- a már működő és az épülő vagy még csak tervezett vezetékeken -- juthat el az európai célországokba. A térségben két évtizede befektetőként jelenlévő multinacionális nagyvállalatok vezetői érthető módon szeretnének...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái