Előfizetői tartalom

Bajban vannak az oroszok: mi lesz az Áramlatokkal?

Alig négy éve annak, hogy Vlagyimir Putyin elnök és a hivatalából távozóban lévő Gerhard Schröder kancellár aláírta a megállapodást az orosz és a német földgázhálózatot összekötő, mintegy 1200 kilométeres vezeték megépítéséről. A maitól gyökeresen eltérő világgazdasági helyzetben, amikor soha nem látott csúcsokat ostromolt a kőolaj és a földgáz ára, az orosz energetikai szféra és a mögötte megbúvó neoimperializmus világra szóló győzelmét jelentette, hogy a finn—orosz határ közeli Viborgból a Finn-öböl és a Balti tenger mélyén, tranzitállamok érintése nélkül, közvetlenül juthat majd el a "kék fűtőanyag" Németországba, ahol minden harmadik--negyedik lakásban orosz importból származó földgázzal fűtenek.

Már 2005 decemberében sejteni lehetett, hogy a jogilag, pénzügyileg és műszakilag számos tisztázatlan kérdést rejtő terv megvalósítása azért nem lesz zökkenőmentes. Már csak azért sem, mert a vezeték nyomvonala a parti államok felségterületét vagy kizárólagos gazdasági övezetét alkotja, és ezek az országok azóta is minden lehetséges eszközzel, mondvacsinált és jogos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés