Előfizetői tartalom

Nagy bajban van Ukrajna

Péntek délben az európai hírügynökségek gyorshírben jelentették, hogy a Naftogaz az idén januári orosz—ukrán földgázháborút követő moszkvai tárgyalásokon született Timosenko—Putyin megállapodásnak megfelelően határidőre, hiánytalanul kifizette a Gazprom előző havi szállításainak ellenértékét. A megegyezés úgy szól: ha az ukrán nagyvállalat akár csak egyszer is elmulasztja, hogy az adott hónap 7. munkanapjáig eleget tegyen vállalt kötelezettségének, akkor az oroszok a továbbiakban már csak előzetes fizetés esetén látják el Ukrajnát a "kék fűtőanyaggal". Ez pedig ismét súlyos helyzetbe hozza azokat az országokat is, amelyek északkeleti szomszédunk területéről kapják a tranzitárut.

Mára kellemetlen rítussá vált, hogy a határidő közeledtével aggasztó hírek érkeznek a januári elnökválasztás előtt rémítő politikai káoszba süllyedt és a gazdasági válságot talán minden más országnál jobban megszenvedő Ukrajnából, a Naftogaz - illetve a mögötte álló kormány és az ukrán nemzeti bank - fizetésképtelenségéről. Igaz, ez az információ többnyire...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés