Előfizetői tartalom

Richter: amerikai álmok

A várakozásokat alulmúló harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé ma hajnalban a Richter, mely üzemi szinten jelentősebb mértékben, nettó szinten azonban a konszolidált számot tekintve csak minimálisan maradt el a konszenzustól. A gyorsjelentés kulcstényezői megítélésünk szerint az alábbiak: - a forint erősödés nagyon negatívan hatott az export bevételekre, melyek egyébként is gyengén teljesítettek; - az USA export azonban továbbra is dübörög, a növekedés forrása így az idei évben a FÁK piacokról az Egyesült Államokba tolódott át; - a hazai bevétel ugyan a piaccal együtt emelkedett, de ezt a kormányzat is látja és újabb megszorításokra készül, - a román piacon szintén jelentős megszorítások történtek; - a pénzügyi profit nem volt jelentős, szemben a bázis időszaki kiugró értékkel; - a külföldi intézmények adták, a belföldiek vették a részvényeket. A gyorsjelentésből a pesszimisták nyilvánvalóan azt fogják kiolvasni, hogy a tény számok minden szinten alulmúlták a konszenzust, az optimisták azonban azt, hogy a konszolidált nettó profitban mindössze 1%-os az eltérés. Az igencsak rózsás tegnapi amerikai hangulat következtében nem kizárt, hogy ez utóbbiak lesznek többségben, azt azonban fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a legfontosabb profit kategória, a konszolidált üzemi eredmény 16%-kal elmaradt a várttól, és a részvények árazás sem tekinthető alacsonynak. Utóbbinak azonban megvan az oka a társaság originális gyógyszer kutatásának legutolsó fázisába lépése.

Miben tévedtek az elemzők?. A várakozások, valamint a tény számok eltéréseit az alábbi táblázat tartalmazza, melynek esetében elsősorban a konszolidált számokat érdemes tekinteni egyrészt amiatt, mert az elemzők döntő többsége is áttért ennek követésére, másrészt pedig ezért, mert a leányvállalatok egyre nagyobb szerepet kapnak a társaság életében. Látható...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés