Előfizetői tartalom

MOL profit: szürkületben

Üzemi szinten a várakozásoknál magasabb profitot ért el a MOL a harmadik negyedévben, a társaság azonban az INA-t első ízben konszolidálta, ami nehezíti a korrekt összehasonlítást. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai az alábbiak voltak: - a két kulcsüzletág, az upstream és a downstream a várt alatti profitot hozott; - az olajárak, az import gázárak és a kitermelés csökkenését a költségek visszaesése, a bányajáradék mérséklődése és a forint gyengülése sem tudta ellensúlyozni; - a finomítói környezet romokban hever, ami ellen a MOL sem tud mit tenni; - a gáz és energia divízió jelentős pozitív meglepetést hozott; - az eladósodottság enyhén csökkent, az INA-t is figyelembe véve azonban 37%-ra emelkedett. Véleményünk szerint a mai napon pozitív árfolyam mozgást láthatunk majd a parketten, amihez a várt feletti üzemi profit mellett az optimista tőkepiaci környezet is hozzájárul. Hosszabb távon a MOL szempontjából két fontos kérdés van: - mikor lendül fel végre a finomítói környezet, illetve fellendül-e rövid távon, vagy visszatérnek a 2004 előtti idők, amikor a downstream nem hozott érdemi profitot az olajcégeknek; - mikor sikerül leválasztani az INA gázkereskedelmi részlegét, mely jelentős veszteséget termel a csoport számára.

Mit hozott a negyedév?. Az alábbiakban az INA konszolidációjának hatását a korrekt összehasonlíthatóság és a folyamatok nyomon követése kedvéért minden esetben kiszűrtük. Üzemi szinten a várt felett, nettó szinten azonban a várt alatt teljesített a harmadik negyedévben a MOL a Portfolio.hu által összeállított konszenzus alapján. Tekintettel azonban arra, hogy a MOL...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés