Előfizetői tartalom

Káosz a köbön - És ez még csak a kezdet?

Gereben Ágnes
Kusza kül- és belpolitikai, főleg pedig birodalmi szempontok szerint napról napra hektikusan változnak az orosz—ukrán földgáz kereskedelem és az attól elválaszthatatlan európai tranzit kilátásai. Pénteken egyszerre két egymásnak ellentmondó fejlemény sokkolta az érdekelteket. Az egyik az volt, hogy miután Julia Timosenko ukrán miniszterelnök a hét végén Jaltában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, a két politikus a tévékamerák elé állva diadalittasan bejelentette, hogy Európa földgáz ellátását immár nem fenyegeti veszély.

Ez akár jó hír is lehetne. Az elmúlt évek látványos konfliktusai, diktátumai, fenyegetőzései, alkudozásai és egyre hiteltelenebb megállapodásai fényében azonban nehéz elhinni, hogy a felek be is tartják azt, amiben megegyeztek. Nem világos az sem, hogy alkotmányjogi szempontból mennyit ér az ukrán miniszterelnök szava, és hol vannak azok a pontok, ahol Viktor Juscsenko elnöknek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái