Előfizetői tartalom

Szétverik az orosz gigaholdingokat?

Gereben Ágnes
Oroszországról szólva többnyire az energetikai szféra eseményeiről beszélünk, pedig az előttünk álló évben az állami gigaholdingok felszámolására tett kísérlet lesz a legfontosabb. Egyrészt a folyamatnak a gazdaságra gyakorolt hatása miatt, másrészt mert ez Dmitrij Medvegyev elnök első és idáig egyetlen lényeges távolságteremtő gesztusa az elődjétől. A régi, megbízható barátok gondjaira bízott, kontrollálható, birodalmi célok szolgálatába állítható cégbirodalmak létrehozása ugyanis Vlagyimir Putyin dédelgetett gyermeke, az 1980/1990-es években magánvállalatokba kiszervezett Gazpromnak az állami tulajdonba való visszaterelése mellett talán a legnagyobb szabású vállalkozása volt.

Ma 7 gigaholdig található Oroszországban. Az első és legfontosabb a Rosztyehnologii, amely önmagában több mint 400 vállalatot tömörít Szergej Csemezovnak, Putyin egykori KGB-s kollégájának - a drezdai hírszerzés éveiben közvetlen szomszédjának -- a felügyelete alatt. A Rosztyehnologii-t Vlagyimir Putyin 2007. november 23-án aláírt elnöki rendeletével hozták létre, főleg...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái