Előfizetői tartalom

Szétverik az orosz gigaholdingokat?

Oroszországról szólva többnyire az energetikai szféra eseményeiről beszélünk, pedig az előttünk álló évben az állami gigaholdingok felszámolására tett kísérlet lesz a legfontosabb. Egyrészt a folyamatnak a gazdaságra gyakorolt hatása miatt, másrészt mert ez Dmitrij Medvegyev elnök első és idáig egyetlen lényeges távolságteremtő gesztusa az elődjétől. A régi, megbízható barátok gondjaira bízott, kontrollálható, birodalmi célok szolgálatába állítható cégbirodalmak létrehozása ugyanis Vlagyimir Putyin dédelgetett gyermeke, az 1980/1990-es években magánvállalatokba kiszervezett Gazpromnak az állami tulajdonba való visszaterelése mellett talán a legnagyobb szabású vállalkozása volt.

Ma 7 gigaholdig található Oroszországban. Az első és legfontosabb a Rosztyehnologii, amely önmagában több mint 400 vállalatot tömörít Szergej Csemezovnak, Putyin egykori KGB-s kollégájának - a drezdai hírszerzés éveiben közvetlen szomszédjának -- a felügyelete alatt. A Rosztyehnologii-t Vlagyimir Putyin 2007. november 23-án aláírt elnöki rendeletével hozták létre, főleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés