Előfizetői tartalom

Új erőközpont, vagy csak egy sóhivatal?

Gereben Ágnes
Gyötrelmes és az utolsó percig bizonytalan kimenetelű tárgyalások után néhány napja Minszkben, a belorusz Nemzeti Könyvtár épületében az orosz, a belorusz és a kazah elnök megállapodást írt alá az orosz-belorusz-kazah vámunió létrehozásáról. A három szovjet utódállam gazdasági szövetségének eddigi legfontosabb dokumentuma elvben már január elsején életbe lép. Félévvel később, június elsején hatályossá válik a megállapodást aláíró országok nemzeti törvényeit felváltó közös vámkódex és ezzel ténylegesen is létrejön a vámunió.

Az orosz média nagy része már-már mámorosan ünnepli a "történelminek" nevezett eseményt, amely az elemzők olvasatában az első lépés a három ország közötti integrált gazdasági térség megteremtésére. Ezen túlmenően - ugyancsak orosz vélemény szerint - "lehetőséget teremt a jelentős hozzáadott értéket termelő régi", vagyis a szovjet korszakbeli "ipari lánc elveszített...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái