Előfizetői tartalom

Orosz nyomulás Magyarországon és Európában

Gereben Ágnes
A Malév bekebelezése, majd -- a sokmilliárdos bankgaranciára tett orosz kötelezettségvállalást feledve --, sorsára hagyása, a magyarországi földgázellátás mintegy 25 százalékát ellenőrző Emfesz botrányos eladása és máig tisztázatlan tulajdonviszonyai, a Kreml közeli Szurgutnyeftyegaz kőolajvállalat rajtaütésszerű, ellenséges tulajdonszerzése a Molban - a magyarországi orosz gazdasági expanzió három egymástól független, bár egyformán tanulságos története. Már csak azért is, mert valamennyi elgondolkodtatóan összecseng más európai országok hasonlóan keserű tapasztalataival.

Pedig ezek a megállapodások kezdetben mindig nagyon reményteljesnek látszanak, ami a saját szempontjait következetesen érvényesítő orosz fél kétségtelen érdeme. Csak az elmúlt napok eseményei bizonyítják, hogy mennyire. Hiszen hasonló "kezdet" volt az is, hogy a múlt héten kiváló PR-körítéssel, az ilyen pillanatokat mindig személyesen (és ha szükséges, kemény nyomásgyakorlással)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái