Előfizetői tartalom

Az ukrán elnökválasztás következményei

Gereben Ágnes
Az egzakt természettudomány tudósaitól már régen tudjuk, hogy a vizsgálat eszköze, mondjuk egy mikroszkóp megváltoztathatja a vizsgálat tárgyát, és ezzel lehetetlenné teszi, hogy megismerjük a valós eredményt. Körülbelül így jártunk 2004/2005 fordulóján, az előző ukrajnai elnökválasztás heteiben. Akkor a csalásoktól tarkított második forduló után kirobbant "narancsos forradalom" magától értetődő, ám később mégis hamisnak bizonyult ellentétpárokat kínált. A győztesnek kihirdetett Janukovics minden kétséget kizárólag a Moszkvával való szoros kapcsolat hívének, a posztkommunista hatalomátmentés jellegzetes képviselőjének látszott. A kijevi Függetlenség terén a szabadság, a demokrácia és az euroatlanti értékek szószólóiként fellépő Viktor Juscsenko későbbi elnököt meg az elmúlt években kétszer is a végrehajtó hatalom élére került Julia Timosenkót vele szemben az atlanti demokrácia elszánt képviselőjének hittük. Tévedtünk.

Most se a győztesről, se a vesztesről nem tudjuk, mit akar, mit fog és főleg mit tud csinálni. Ez pedig nem túl ígéretes Európa egyik legnagyobb, stratégiailag már az energetikai szállítások szempontjából is kulcsfontosságú országáról szólván. Annyit azért már látni, hogy a győztes Janukovics, se a vesztes Timosenko esetében nincs szó elvekről, eszmékről vagy ideológiáról....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái