Előfizetői tartalom

MOL: egyre fontosabb az olaj

Az elemzői várakozásoknál gyengébb üzemi eredményt tett közzé a MOL negyedik negyedéves gyorsjelentésében, melynek oka a downstream divízió jelentős alulteljesítése volt, amit a pozitív meglepetést okozó upstream sem tudott kompenzálni. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai az alábbiak voltak: - a csökkenő kitermelési volumen és a mérséklődő import gázár miatt 24%-kal mérséklődő, ám az elemzői várakozásoknál magasabb upstream profit; - csökkenő árrések és az eltűnő brent-ural spread miatt veszteséges downstream; - mélypontra eső petrolkémiai eredmény; - jól teljesítő gázüzletág; - csökkenő eladósodottság. A várakozásoktól elmaradó üzemi profit következtében a mai kereskedés során nem várható pozitív árfolyam mozgás, mindazonáltal a következő hetek piaci reakcióját véleményünk szerint elsősorban az iparági környezet fogja meghatározni. A finomítói környezet ugyanis továbbra is roppant gyenge, ugyanakkor az INA konszolidációjának köszönhetően a MOL upstream kitettsége jelentős mértékben emelkedett, így az olajárak mozgása a korábbinál jelentősebb hatással lehet az árfolyamra.

A profit. Az elemzői konszenzus és a tény számok összevetésénél látható, hogy a társaság EBITDA soron a vártnak megfelelő, üzemi soron pedig 18%-kal elmaradó profitot tett közzé. A divíziók közül az upstream és a gáz okozott pozitív meglepetést, míg a downstream és a vegyipar a várt alatti lett.Az alábbiakban az INA konszolidációjának hatását az előző negyedévekkel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés